galéria megtekintése

Vörös cipellő

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 19. számában
jelent meg.


Körösi Ivett
Népszabadság

„Na, milyen volt Auschwitz?” – kérdezték többen is mostanában, pont úgy, mintha januári vakációról tértem volna vissza. Csak éppen az ilyenkor szokásos válaszok egyike sem passzolt. Mégsem mondhatja az ember, hogy „jó volt”.

A kérdés amúgy érthető, mivel többnyire huszonévesektől érkezett, akiknek a második világháború egy végtelenül hosszú, évszámokkal teli fejezet volt a középiskolai történelemkönyvben. Egy távoli, régi epizód. Számukra a világ az 1990-es évekkel, demokráciában kezdődött. A rendszerváltás körüli generáció egyszerűen túl fiatal volt ahhoz, hogy a nagyszülők háborús történetein nőjön fel. Sok esetben a nagyszülők is gyerekek voltak, s ha mégis meséltek valamit azokról az időkről, biztos, hogy annak gyorsan véget vetett a délután négykor kezdődő Walt Disney. Most meg már hiába kérnénk, hogy meséljenek.

A holokauszt olyan fejezete a történelemnek, amelyet részben önállóan kell felfedezni. Ennek az útnak az egyik állomása lehet Auschwitz is, amit a könyvek és filmek előkészíthetnek, de nem adhatnak vissza. Még úgy sem, hogy ma „csak” üres barakkok emlékeztetnek arra, ami jó hetven évvel ezelőtt történt. Meg a személyes tárgyak. Hiába vannak vitrin mögött, a cipők ezreinek látványa így is bénító. Szinte egyiknek sincs meg a párja. Látni szürkévé kopott munkásbakancsot, szalmatalpú nyári szandált és apró gyerekcipőt. Némelyik viseltes, de van, amit alig hordtak. Köztük egy piros körömcipő, amely egészen újnak hat. A tulajdonosa nem sejthette, hogy csak rövid ideig lesz szüksége rá.

 

A női copfok látványával nem érhet fel egyetlen történelemóra sem. A szovjetek elől menekülő náciknak nem volt idejük, hogy a raktáron lévő hajfonatok utolsó adagját eladják a textilgyáraknak, vagy felgyújtsák a többi terhelő bizonyítékkal együtt. Így a gesztenyebarna fürtök is Auschwitzban maradtak. Hetven éve ott pihennek.

A látottak mindenkiben másként, máskor csapódnak le. Az első gázkamrából arcát kezébe temetve rohan ki egy turista, levegő után kapkodva. Nem sokkal arrébb azonban a helyhez képest vidám kamaszcsoport nézelődik, kitűzőjük alapján osztálykirándulásra jöttek. Perceken belül kész is a mosolygós kép a birkenaui vonatállomás előtt pózolva. Nekik már az 1990-es évek eleje is csak egy fejezet lesz a történelemkönyvben, hát még a huszadik század. Pedig hamarosan rajtuk lesz a sor, hogy elmeséljék, mi történt, s akkor már a túlélők narrációja is hiányozni fog.

Az auschwitzi emlékhelyen is készülnek erre az időszakra. Piotr Cywinski igazgató szerint igyekeznek úgy alakítani a „kiállítást”, hogy azt az új generációk is értsék. Nagyobb hangsúlyt fektetnek az oktatásra, mert mindig újra el kell mesélni a történteket, amelyek egyre távolabb sodródnak. A jelen közben folyamatosan változik, olykor a múltat idézve. Ilyenkor érdemes elővenni a birkenaui állomáson készült képet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.