galéria megtekintése

Vonzó gyógyír

0 komment


Körösi Ivett

Még látni a golyónyomokat. Különö­sebben nem is kell keresni, a háború mementói mindenütt ott vannak még Szarajevóban. A piszkosbarna lakótelepi házak omladozó vakolatain jól kivehetők a Kalasnyikovok által rajzolt minták. Pöttyösek a házak a repesz- és golyónyomoktól ott, ahol egykor a frontvonal húzódott. Ezek két évtizeddel a délszláv háború után is mindennap emlékeztetik az ittenie­ket életük legtragikusabb epizódjára. Elképzelni is nehéz, hogy miként lehet így túllépni egy konfliktuson, s Boszniában járva hamar kiderül, sehogy. A háború nyomait nem csupán az épületek viselik magukon.

Huszonegy év telt el a délszláv háborút lezáró daytoni békeszerződés aláírása óta. Felnőtt egy generáció, amely megörökölte a problémákat és az etnikai feszültségeket. Nem volt nehéz, hiszen az ország  – amely a többségében bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderációból és a Szerb Köztársaságból áll – a megosztottságon alapszik.

Az „etnikai szentháromság” mindent áthat. Főleg politikai szinten. Szarajevóban valaki azt mondta, a politikusok leggyakrabban használt kifejezései a „ti” és a „mi”. (Ebbe  nem mindenki tartozik bele, hiszen aki nem bosnyák, szerb vagy horvát, a törvény szerint még az elnöki székért sem indulhat, a szélesebb diszkriminációról nem is beszélve.) A történelmi feszültségek szinte megbénítják az országot, egy-egy törvényt nehéz átverni a másik táboron. A zűrzavar és a megosztottságból származó „közigazgatási dzsungel” kitűnő táptalaja a korrupciónak. Egy helyi üzletember becslése szerint a GDP 30-50 százaléka a szürkegazdaságból származik. Míg egy szűk réteg ebből jól él, a többség 300-400 euró körüli átlagfizetésből próbálja meg kihúzni hó végéig. Már akinek van munkája, a munkanélküliségi ráta ugyanis 27 százalék, a fiatalok körében – akik inkább külföldön próbálnak szerencsét – pedig eléri a 60-70 százalékot.  Az elégedetlenség 2014-ben erőszakos tüntetésekbe torkollott.

 

Van azonban fény az alagút végén: az Európai Unió. Ezt hallani legalábbis kormányzati körökben, ahol az épp legnagyobb válságát élő EU-ban látják azt a csodafegyvert, amely képes összetartani az országot. Bosznia-Hercegovina februárban adta be az unióhoz való csatlakozási kérelmét. Az EU-ról Szarajevóban úgy beszélnek, mint a problémákra gyógyírt jelentő szuperhatalomról. Érdekes manapság olyan euró­pai országban járni, amely továbbra is ennyire vonzónak találja az EU-t és az „euró­pai értékeket”, miközben az uniós tagországokban egyesek az integráció szétesését vizionálják, egyre nagyobb az EU-ellenes pártok támogatottsága, az Egyesült Királyság pedig a június végi népszavazással talán történelmet írhat, ha az első ország lesz, amely kilép az „összeurópai álomból”.

Szarajevó nyilvánvalóan nem áll készen a csatlakozásra. Talán az EU sem. Azonban több politikus is azt mondta Szarajevóban, hogy még sincs számukra más út, mert ez legalább olyan ügy, amelyben etnikai háttértől függetlenül minden fél hisz, s amellyel mindenki egyetért. Boszniában ez nem kevés.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.