galéria megtekintése

Voltak a japánok is muszlimok

0 komment


Bodnár Zalán

Van egy Playboy magazinom 1990-ből. Nyolcéves voltam akkor, ne kérdezzék, hogyan jutottam hozzá, bizonyára nálam is kimaradt a lappangási periódus, mint Woody Allennél. Lényeg, hogy van benne egy nagy interjú Donald Trumppal, a pillanatnyilag legnépszerűbb republikánus elnökjelölt-aspiránssal – pedig a rendszerváltáskori Magyarországon aligha volt ismerős bárkinek is a neve. Eszembe jutott, előkerestem a szekrény mélyéről. (Na, ugye, hogy nem a pucér nők miatt vettük!...)

Nem tudom, hogy a demokrata aspiránsok médiastábjai szoktak-e búvárkodni 1990-es Play­boyokban, de jól tennék: egy merő támadási felület az interjú, a napnál is világosabbá teszi, hogy a látszólag évtizedek óta ugyanazt szajkózó Trump nem megy a szomszédba, ha a köpönyeget kell forgatni.

Akkoriban persze még nem a muszlimokat akarta kikergetni Amerikából, de talált más elüldözendő népcsoportot: a japánokat. „Olajszükségletének több mint hetven százalékát Japán a Perzsa-öbölből kapja. Tankhajóikat a mi bombázóink, hadihajóink és békaembereink kísérik és védelmezik e vizeken. Mikor az olajszállítók hazaérkeznek Japánba, az üzemanyag bekerül a gyárakba, és az ott készülő termékek végül kiszorítják a piacról a General Motorst, a Chryslert és a Fordot. Gyalázatos, hogy ezt ilyen nyíltan csinálják! A japánok hízelegnek, meghajolnak előttünk, elmondják, hogy milyen klasszak vagyunk, aztán szépen kizsebelnek minket. Évente több százmilliárd dollárt veszítünk, ők meg röhögnek a markukba, hogy ilyen hülyék vagyunk! (...)

 

A japánok egy ügyes trükkel kétszeresen is kirabolják Amerikát. Először úgy, hogy a fogyasztási cikkeikkel elviszik a pénzünket, aztán a pénzt visszaforgatják, és felvásárolják Manhattant! (...) Ha valaki árajánlatot akar tenni egy épületre itt New Yorkban, kár erőlködnie, mert a japánok úgyis többet adnak érte, de csak azért, hogy kiszúrjanak velünk. Egyszerűen azt akarják, hogy Manhattan az övék legyen" – mondta. A muszlimoktól (pontosabban araboktól) akkoriban még nem félt, inkább örült nekik, mondván, minden hétvégén dollármilliókat hagynak a kaszinóiban.

Mivel rendre előhozza a politikát, az újságíró, Glenn Plaskin rákérdez, nem akar-e amerikai elnök lenni. Nemmel válaszol, majd amikor elhangzik az a kérdés, hogy ha mégis akarna, melyik párt színeiben, így felel: „Akkor inkább a Demokrata Párt, mintsem a Republikánus Párt színeiben indulnék. És ez nem azért van, mintha én olyan nagyon liberális lennék, hiszen meglehetősen konzervatív vagyok, hanem egész egyszerűen azért, mert a dolgozó emberek szeretnek, és rám szavaznának. A taxisok is mindig odakiáltanak egy hellót, ha átmegyek az utcán."

Az újságíró nem adja fel, és arra kéri Trumpot, árulja el, ha mégis elnök lenne, mi volna az első dolga. „Óriási adót rónék ki minden Mercedes-Benzre és az összes japán árura, így egyik napról a másikra ismét nagyszerű szövetségeseink lennének" – érkezik a válasz. Van persze, amiben nem változik: a halálbüntetéshez és Amerika teljes felfegyverzéséhez már 1990-ben is ragaszkodott. Plaskin ezzel száll le a témáról: „Tehát ön kategorikusan kijelenti, hogy nem akar elnök lenni?" Trump válasza: „Igen, és ebben száz százalékig biztos vagyok."

Persze, negyedszázad alatt a világ változik. Miss Májusnak már nincs dauer a hajában, sőt, már Miss Május sincs, egyáltalán nincsenek már meztelen nők a Playboyban. De a Trump-interjú tökéletes példa arra, hogy a nyuszis magazin jelmondatát – „A téma örök, csak a forma változik" – sok politikus sajátosan értelmezi. És nem csak arrafelé.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.