galéria megtekintése

Vízi baj

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 11. számában
jelent meg.


Doros Judit
Népszabadság

Egy aktívan sportoló és versenyszerűen úszó fiú édesanyjaként meglehetősen közeli tapasztalataim vannak arról, milyen előnyt jelent óvodás-, általános iskolás, majd kamaszkorban a rendszeres „vizes edzés”. Hogyan fejleszt akaraterőt, miként véd egészséget, tesz edzetté, ellenállóvá, milyen mértékben ad tartást, nem mellesleg egyenes gerincet, s mennyire növeli meg az iskolai koncentrációt, eredményességet.

Tíz testnevelő tanárból éppen tíz az úszást javasolja „kezdősportnak”, mert gyerekkorban ez terheli a legkiegyensúlyozottabban az izmokat és a csontozatot, ennél van legkevesebb veszélye sérülésnek, balesetnek, bármiféle deformálódásnak. Arról a behozhatatlan előnyről pedig már nem is beszélve, ami egy úszó és mondjuk egy e sportban járatlan focista között adódik, ha egy szerencsétlen pillanatban mindketten belepottyannak egy megáradt folyóba.

Natare necesse est. Úszni muszáj. Üdvözölnünk kellene tehát a nemzeti tanuszoda programot, amelyet a Nemzeti Sportközpontok Közhasznú Társaság terelget a medrében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium asszisztenciájával. Üdvözölnénk is, ha nem lennénk kénytelenek újfent az (össz)nemzeti bénázást is látni, oly mértékűt ráadásul, ami egy ilyen remek ügyet már a rajtkőnél elsikál. Tavaly tavasszal, történetesen a parlamenti választás előtt jelentették be a projekt indulását, megnevezve Tokajt és Derecskét mint az első fecskét, ahol az év végére már úszhatnak is a gyerekek.

 

Jött az ősz, elrepültek a fecskék, ugyanakkor semmi nem épült, viszont Balog miniszter tanuszodai alapkövet avatott, ezúttal Putnokon, akkor meg az önkormányzati választás ünnepélyes kampányhevében. A helyiek immár nyolcadik hónapja lesik ezt a jól letett mozdulatlan alapkövet, de még a híres putnoki javasasszony se tudná megmondani, hogy vajon mikor szökken belőle szárba a könnyűszerkezetes, mozgatható fenekű, kétmedencés sportlétesítmény. Huszonhárom, zömmel kelet-magyarországi kisvárosnak ígértek ilyet, de azon túl, hogy az egyik minisztériumból a másikba tolták át a beruházás édes terhét, s az eredeti műszaki tartalmat kibővítették (amitől mindjárt duplájára is emelkedtek a költségek), más eddig nemigen történt.

Minálunk gyorsan csak futballpálya épül, a stadionokra azonnal aláhull a mennyei manna. Lásd még akár Mezőkövesd esetét is, ahol nyolcszázmilliót nyomtak egy ötezres stadionba: ez annyira inspirálta a csapatot (elnök Tállai András), hogy a beruházás előtt kiküzdött NB I-ből mindjárt vissza is estek az NB II-be, pedig a temérdek pénzből nemcsak a lelátókat bővítették, hanem még a világítást is modernizálták. Nincs mit tenni, a tanuszoda-program előmozdítása érdekében, úgy tűnik, fel kell találni egy új sportágat: a vízi focit. Kicsit ügyetlen, kicsit zagyva lesz, de legalább a miénk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.