galéria megtekintése

Víz! Víz!

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 29. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Sós víz nyomait találta meg a Mars Reconnaissance Orbiter kutatószonda a Marson: ha netán egy kupicányival össze is sikerülne gyűjteni a kultikus folyadékból, akkor már szinte biztosak lehetnénk benne, hogy bolygótestvérünk valamikor alkalmas volt (és lesz vagy lehet) a földi típusú élet hordozására.

Hogy az a bizonyos élet egysejtűeket, planktonszerű létformákat, netán gerinceseket jelent-e, arról ebben a történelmi pillanatban biztosan korai lenne még gondolkodni – ehelyett játsszunk el inkább azzal a gondolattal, hogy ami a Marson van, az rendelkezik-e bármilyen relevanciával a Föld sorsára nézve.

Elképzelhető, hogy egykor a mi égitestünk is ugyanolyan sivár és kietlen volt, amíg az élőlények – a legprimitívebbtől az önmaga kipusztítására is alkalmas emberig – be nem népesítették. De az sem kizárt, hogy a marsi viszonyok már egy nagy felmelegedés, a magasabb rendű élet kipusztulása után alakultak ki. Lehetséges, hogy ez egy tudománytalan feltételezés – bár a Mars atmoszférájának 95 százalékát a mostanában mifelénk is egyre koncentráltabban jelen lévő szén-dioxid adja –, ám teljességgel kizárni mégsem lehet.

 

Sőt, az sem vethető el teljes bizonyossággal, hogy a Földre is várhat ugyanaz a sors. Ám addig is, míg ez a kínzó dilemma eldől, mondanánk valamit, ami egészen biztos: akad itt egy bolygó, amelyen nemcsak víz, de a létező tudományos bizonyítékok szerint egyelőre még élet is van.

A lakói most éppen kíváncsian nézegetik a Marsot, reménykedve benne, hogy a múltjukat, és nem a jövőjüket látják.

Ezt már olvasta?

Révész Sándor: Az elnöki küldetés 

Adama Dieng, Jennifer Welsh: Felelősek vagyunk a jemeniekért

Lakner Zoltán: Gyömbértea 

Hargitai Miklós: Döntenek a civilek 

Tanács István: Két kislány 

További publicisztikák: >>>

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.