galéria megtekintése

Vitánkat és vérünket

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 30. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

A DK-n kívül most már mindenki szóba kíván állni a neonácikkal. Azt mondják, az a milliós szavazótábor nyilván nem nácikból áll, a Jobbik által felvetett sok reális problémától sokan szenvednek, az elzárkózás nem vált be, „a Jobbik valódi arcát vitákban kell leleplezni”.

Bajnai szerint „a szélsőjobbról alkotott véleményük nem változott”. Ezek szerint most is áll, amit 2012-ben mondott: „A Jobbik vezetői, képviselői náci ideológiát képviselnek, ám a párt szavazóira, aktivistáira ez egyáltalán nem biztos, hogy igaz.” Vitára hívni csak a vezetőket lehet, Bajnai tehát nácival kíván vitatkozni, hogy leleplezze, ki is ő. Mintha az egyenrangú, szalonképes vitapartnerként való megjelenés nem épp a náciság még hatékonyabb álcázását szolgálná.

A történelem legsötétebb mozgalmai is reális problémákkal foglalkoztak, sok-sok reális problémáktól szenvedő embert vonzottak magukhoz. Ezen az alapon Hitlerrel, Sztálinnal és Pol Pottal is lehetne vitázni, ha élnének. Amúgy semmilyen érv és ellenérv előadásához nem kell sötét alakokkal szóba állni. A nyilvánosságban e nélkül is megjeleníthető minden, lehet reagálni, érvelni és leleplezni. A hatóerő pedig nem attól függ, hogy az érvek és tények közvetlen vita keretében adatnak elő, avagy sem. Ellenben a vitahelyzet már önmagában megcáfolja azt, aki arról próbálja a publikumot meggyőzni, hogy a Jobbik olyan vészterhes nézeteket képvisel, melyeket normális politikus nem tekint vitaalapnak. A közvetlen vita üzenete az, hogy a résztvevők részei egy közös politikai rendszernek, azon belül képviselnek alternatívákat, s hasznosnak tartják, ha eszmét cserélhetnek és hathatnak egymásra. A vita üzenete a tartalmától függetlenül az, hogy a résztvevők normális, vállalható politikai erők. Pont ezt kívánja a Jobbik elhitetni magáról. Eddig sem sikertelenül, de lehet neki balról besegíteni, hogy még sikeresebb legyen.

 

„Ha elbuknék e harcban, tapossatok rajtam keresztül, és vigyétek győzelemre a zászlót.” Ezt idézi Szálasi Ferenctől a Jobbik által jegyzett Barikád vezércikke, mely szerint a párt hivatása Szálasi hungarizmusának korszerűsítése. A Jobbik politikusai minden fórumon harciasan védik a Kuruc.infót, melynek egyik alapítóját választották a párt alelnökévé. A Kuruc.info legkiemeltebb pontjain, fejléceken, főcímekben jobbikos jelölteket, programokat és hőstörténeteket hirdet és népszerűsít. Minden módon jelzi, hogy a Jobbik mellett áll.

A Kuruc.info buzgón ápolja Szálasi Ferenc, a „mártír nemzetvezető” emlékét. Címszavak a „Holokamu” rovatból: „Élősködők menete: Izraelben is aggódnak a Jobbik előretörése miatt, mert a pártnak »neonáci programja van«”. „Sajnos nem mindenki fért fel a vonatra: már megint a Szabadság téren ücsörög a dologtalan csőcselék.”

Ím egy reális probléma. Vitassuk meg, kedves Jobbik, sajnálatos-é valóban, hogy nem döglöttünk még meg mindahányan, kik nem tiszteljük a nácik szövetségeseit.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.