galéria megtekintése

„Viszont miénk a Krím”

9 komment


Poór Csaba

„Mindent gyökeresen meg kell változtatni, mindenkit elkergetni és tiszta lapról kezdeni” – fakadt ki Dmitrij Szviscsev, az orosz parlamenti alsóház, az Állami Duma sport- és ifjúságügyi bizottságának elnöke néhány órával azután, hogy hazájának labdarúgó-válogatottja kiesett az Európa-bajnokságból. Nem keresett mentséget a kudarcra, nem mutogatott másokra. Szokatlan ez a mai Oroszország közéletében, ahol az utóbbi években a kudarcokat és gondokat külső körülményekkel, ellenséges mesterkedéssel magyarázzák.

Márpedig kudarcból kijut mostanság az oroszoknak – a sportban különösen. A már-már az egykori NDK „bajnokgyáraira” emlékeztető, üzemszerű dopping gyanúja miatt atlétáik a dolgok jelenlegi állása szerint nem vehetnek részt a riói olimpián, és sok más versenyzőjüket is kizárás fenyegeti. A döntéssel lehet vitatkozni, miként tette azt Vlagyimir Putyin államfő, mondván, ez kollektív büntetés, és mint ilyen, a becsületeseket is sújtja. Ám nem elegáns az az érv, miszerint nem kell átpolitizálni a problémát, mert más országokban is használnak ajzószereket. Ez ugyanis nem enyhítő körülmény. Arra viszont alkalmas, hogy sulykolja a közvéleménybe az ismerős tételt: Oroszország barátságtalan, sőt ellenséges környezetben él.

Hamis az a cinkosság is, ahogy az erőszakos orosz szurkolói különítmények franciaországi tombolását kezelte a moszkvai politika: egyrészt más nemzetek futballhuligánjaira mutogatva, másrészt azt sugallva, hogy „igazi” férfiak között megesik a verekedés. E mentalitással abszurd módon a szélsőjobboldali, olykor neonáci csoportosulásokkal vállal közösséget a hatalom abban az államban, amelynek elődjét, a Szovjetuniót éppen ma hetvenöt éve támadta meg a hitleri Németország.

 

Ami a jelent illeti: az olajár esésével indult és a kölcsönös szankciók által súlyosbított gazdasági gondok azt bizonyítják, hogy a XXI. század első évtizedének felemelkedése nem valamiféle putyini gazdasági csodának, hanem a nemzetközi piaci viszonyok alakulásának köszönhető. Okosan akkor jártak volna el, ha – amíg volt pénz – a technoló­giai ágazatok erősítésével legalább megkezdték volna a nyersanyagfüggőség enyhítését. Ennek híján Oroszország a gazdasági potenciál helyett – szovjet mintára – katonai erővel igyekszik nemzetközi befolyást szerezni. Így hivatkozhat arra, hogy Putyin talpra állította a „térdre kényszerített” Oroszországot, megőrizte az állam egységét, noha például a csecsen válságot valójában nem oldotta meg, legfeljebb csak megfékezte.

A romló életkörülmények közepette az oroszok jó része azzal vigasztalja magát, hogy „viszont a miénk a Krím”. Ám örökké ez az év sem tart ki. Moszkvában ezért erősödik az az (egyébként Európában is növekvő támogatottságú) törekvés, amelynek célja az éppen tegnap újra meghosszabbított nyugati szankciók enyhítése, eltörlése. E feladat azonban nehezebb, mint amilyennek tűnik: úgy kell teljesíteni, hogy a hazai közvélemény szemében akkor is orosz győzelemnek látsszon, ha Moszkvának esetleg engedményeket kell tennie érte.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.