galéria megtekintése

Visszavonulás

1 komment


Tamás Ervin

Az utóbbi hetekben ketten szakítottak megélhetési politikusi státusukkal. Nem tartottak meg tisztséget, fizetést, nem lettek függetlenek, nem foglalkoztatta őket egy másik frakcióba ­telepedés és az sem, hogy valamiféle előre lepacsizott állásba kerüljenek – Schiffer András átgondolta a maga alapította párt állapotát, azt, hogy sem a környezet, sem a szervezet belső magja nem honorálja eléggé elképzeléseit, Novák Elődöt pedig módszeresen kiszorította a főnöke.

Egyikük esetében sem valószínű, hogy befejeződik politikai pályájuk. Ősztől viszont másutt keresik a kenyerüket. Az LMP visszavonult elnöke újraindítja ügyvédi praxisát, a Jobbik exalelnöke pedig határrendészeti képzést kér, gondolom, elhivatottságát akarván ezzel demonstrálni. Korrekt megoldás mindkettő. És ritka.

Nagy nekirugaszkodásra van szükség ahhoz, hogy egy politikus önként visszatérjen a civil életbe. Hatalom, befolyás, szereplési vágy, egzisztencia és nyilván a közjó szolgálatának reménye vezetett embereket a politikai magaslatokra. Voltak, akik felfelé menet megszédültek (róluk most ne beszéljünk), de ez lefelé is megtörténhet bárkivel. És ahogyan a mesterséges minimálbéresek nem ­gondolnak az öregségre, úgy a politikusok közül is kevesen készülnek fel a pályamódosításra, a fizetés nélküli közéletre. A kormánypártoknak számtalan lehetőségük van kárpótlásra mind a tisztségek, mind a pénzek tekintetében, a reflektorfényt azonban már ők sem tudnak ­biztosítani.

 

Szomorú látni aztán, ahogy ­tisztességben megőszült urak már-már nevetségessé válva adják fel a minimális autonómiát, érzékelhetően mennek szembe elveikkel, az önáltatás magasiskolája, ha azt hiszik, hogy ezzel jó ügyet szolgálnak – miközben csak további regnálásukat kis birodalmacskákban. Pedig számukra a nyugdíj mentőöv volna.

A fiatalabbak jóval nagyobb kockázatot vállalnak. Ezért aki teheti, messze elkerüli a politikai pályát, akit vonz – tisztelet a kivételnek –, nem okvetlenül az vonzza, aminek kellene. Alaposan felhígult a valaha szebb napokat látott Fidelitas, klikkharcok, kisebb-nagyobb botrányok sejtetik, hogy a karrie­rért alaposan meg kell dolgozni. A többi párt ifjúsági szervezetei sem sokat hallatnak magukról.

Mindenütt egyre kevesebb az olyan profi, aki egy vállrándítással képes búcsút inteni a politikai megélhetésnek, hátországa van, eredeti szakmájában biztos kenyér vár rá. Ha ellenzéki oldalon ehhez még hozzávesszük a megviselt kapcsolati hálót, a munkáltató ma már szinte reflexszerű félelmét a „foltosok” alkalmazásától – talán csak egyedül a felhalmozott tartalék, saját, de időben más nevére átíratott vállalkozás nyújthat némi egzisztenciát.

Márpedig ez nem csupán az utánpótlás forrásait apasztja, hanem a berken belül lévők erőviszonyait, viselkedésmintáit is alaposan torzítja. Vannak az úgynevezett „erős emberek”, akik nem rangjuknak, hanem az általuk mozgósítható gazdasági szervezeteknek köszönhetik kivételezett helyzetüket, s ha nincs fölöttük kemény kontroll, összeszokott vezetés – a szürke eminenciások válnak leválthatatlanná. Ők büntetnek és jutalmaznak, majd úgy buknak el, hogy pártjukat is magukkal rántják. Az alkuk, helyezkedések, függések közegében felhígulnak a politika tartalmi kérdései, mert a szereplők mindent a talpon maradásnak rendelnek alá. Azt hiszik, örökre elvesznek, ha nem így tesznek. És bőven akad, akinek igaza van ebben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.