galéria megtekintése

Viktor Felcsúton

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 13. számában
jelent meg.


Varga G. Gábor
Népszabadság

Nehéz helyzetben lehet az ellenzék, amikor Felcsútra, a miniszterelnök házához megy tiltakozni a földmutyi ellen – ez a mondat bizonyára csak egy gyenge bohózatban, esetleg egy közepes filmvígjátékban hangozhat el mondjuk egy politikai elemző szájából. Gondolnánk mi. Aztán megnézünk egy híradót.

– A Fidesz tovább akarja súlyosbítani a korábbi korrupt pályázatokkal már amúgy is elrontott helyzetet, s a földtulajdon átjátszásával be kívánja betonozni a tulajdonba azokat a tulajdonszerzőket, akiknek döntő része korrupt módon jutott ahhoz a földhöz, amit korábban mi is és mások is kritizáltunk – ez a mondat, bármit jelentsen is, Szigetvári Viktor Együtt-vezető szájából hangzott el Orbán Viktor felcsúti háza előtt. Szigetvári és a vele együtt akciózó Juhász Péter keményen beállt a kamera elé, miután Fejér megyei településekről származó földeket zacskóztak le a kapu elé. Produkciójukat egyetlen szóval lehetett illetni: tévedés.

Igazán érdekes volna tudni, hogy az ellenzéki politikus, akit e pozíciójában még formaságok sem igen kötnek, mire gondolt, amikor felvette a tökéletesre vasalt fekete öltönyt és a mosóporreklámokba illően fehér, kemény nyakú ingét, hogy aztán tiltakozzon a földértékesítés ellen. Aligha hihető, hogy a fehérgalléros bűnözés szlogenjét kívánta újra frappánsan bevinni a politikai közbeszédbe. A politikai akcióhoz megválasztott ruha kiválóan illett volna egy banki fogadásra, Felcsúton a sok zacskó föld mellett viszont aligha kölcsönzött hitelességet.

 

Ahogy Szigetvári Viktor mondatai sem. A földtulajdon átjátszásával korrupt módon tulajdonba betonozni kívánt tulajdonszerzők miatt engem simán csak kirúgnának. A szóismétlés hírlapíróknál kínos, primitív hiba. Politikusnál ettől még lehet üzenete. Jelen esetben például feltűnő, hogy az Együtt produkciójában a tulajdon, s nem a korrupció vagy épp a mutyi a kulcsszó, amit egyébként sulykol. Ez súlyosabb kérdés annál is, hogy valaki miért nem képes egyszerű és magyar mondatokban megfogalmazni gondolatait, gyanúját egy amúgy rendkívül egyszerű mutyiról. Hogy miként lesznek a fideszes haverokból tulajdonszerzők, az politikailag érdekes kérdés. Jelen esetben azonban eléje tornyosultak bizonyos szemantikai szempontból leküzdhetetlen akadályok, amelyeket képtelen volt venni az a politikus, aki egyszer már irányította egy választást nyert párt kampánycsapatát.

Ha a politikus már veszi magának a fáradságot egy felcsúti performanszra, legalább felkészülhetne. Trenírozhatná magát, mondjuk, Budapest és Felcsút között a kocsiban, hogy hangja lendületes és érzelemmel töltött, beszéde érthető, magyar és hiteles, a közönségnek szánt üzenete pedig tiszta legyen. Ha ugyanis ez nincs így, az a választónak feltűnik, s azt fogja gondolni, hogy a politikus szándéka sem tiszta. Pedig nem azzal volt a baj. Gondolhatnánk, a kormányfő házánál a földmutyi ellen tiltakozni nem megoldhatatlan feladat. Aztán kiderül, hogy dehogynem. Mint egy bohózatban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.