galéria megtekintése

Viktor, a konzultáció lezajlott!

27 komment


Gergely Márton

Kezdjük a jó hírrel: nem lesz internetadó, méghozzá azért nem, mert tízezrek az utcán és százezrek a virtuális térben megakadályozták a bevezetését.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Nem lesz internetadó, mert volt néhány tehetséges ember, aki ráérzett arra, hogy ez az ügy összehozza a korábban egységet nem képező elégedetleneket. Ráadásul a szervezők megtalálták a tüntetésnek azt a módját, amellyel a legnagyobb tömeget tudták megmozgatni, és a mobilok felmutatásával szállították azt a képet a város legszebb pontjairól, amely a New York Times címlapjáig repítette a tiltakozást.

 

Nem lesz internetadó, mert a médiát sújtó sarchoz hasonlóan a sajtó egységesen lépett fel ellene. Természetesen a közszolgálatnak mondott állami félretájékoztatók kivételével. A jobboldali értelmiségiek egy része sem a jól bevált reflexszel védelmezte a Fidesz-kormány minden lépését, hanem jelezte nemtetszését.

De vajon sorolhatjuk-e az ügy pozitívumai közé, hogy Orbán Viktorban maradt annyi józanság és pragmatizmus, hogy jelen állás szerint el tudta dobni ötletét?

A 2015-ös költségvetést csütörtökön ünnepélyes keretek között nyújtotta át Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Kövér László házelnöknek egy digitális adathordozón. A büdzsé számai között ott szerepelt a 25 milliárd forintos bevétel, amely az internetadóból származik. Az apparátus kiszámolta, összeírta, beterjesztette. Fél nappal később aztán Orbán Viktor egy rádióműsorban riporteri kérdésre felülírta az egészet.

Ennél világosabban nehezen látható a jelenlegi hatalom működése. A döntéseket Orbán Viktor egyedül hozza. Az sem zavarja, ha Kövér Lászlót és Varga Mihályt teszi ezzel nevetségessé, ahogy a 25 milliárdos internetadót tartalmazó adathordozót adják át mosolyogva egymásnak. Ezek fényében a cinizmus csúcsa, hogy az internet fejlesztése és a szolgáltatók extraprofitjának" elvétele kapcsán – nyilván levél- és nem e-mail-alapú – nemzeti konzultációt akar lefolytatni.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A nemzeti konzultáció az elmúlt napokban lezajlott, és egyértelmű eredményt hozott: látni lehetett vasárnap a Hősök terén, kedden az Erzsébet hídon. A magyarok szabad és gyors internetet akarnak, ebből nem engednek.

Reméljük, hogy az a tömeg és erő, amely most képes volt elérni deklarált célját, a jövőben a lerombolt fékek és ellensúlyok szerepét is részben átveheti, és ilyen egységesen áll majd ki a szociális és oktatási területen várható további fideszes rombolással szemben. Mert Orbán nem visszavonulót fújt, pusztán ejtette az országot saját világképére formáló eszköztárának egyik elemét. Talán azt sem végleg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.