galéria megtekintése

Viharok közben

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 07. számában
jelent meg.


Pócs Balázs
Népszabadság

Jó volt látni vasárnap este a felhőtlen örömöt a Szintagma téren ünneplők arcán. Nevettek, táncoltak, ölelték egymást, örültek annak, hogy végre a saját kezükbe veszik a sorsuk irányítását. Ám közben gyülekeztek a viharfelhők Görögország felett.

Boldogok a nemmel szavazók, mert azt hiszik (elhitették velük), hogy az EU és az IMF reformjavaslatainak leszavazása után könnyebb, reménytelibb élet vár rájuk. Nem leszünk gyarmat (ismerős?), nem leszünk rabszolgák, nincs mit vesztenünk: ilyesmiket nyilatkoznak a világ minden tájáról Athénba özönlő újságíróknak. Dehogy nincs mit veszteniük! Néhány nap, és a görög bankok kifogynak a készpénzből – hacsak az Európai Központi Bank nem segít. Néhány nap, és maga a görög állam is kifogy a pénzből – hacsak az EU–IMF-páros nem segít. Különben a béreket, a nyugdíjakat sem lesz miből fizetni, és összeomlik a bankrendszer. Ez is a függetlenség…

Látják a viharfelhőket Európában, és a görög népszavazás utáni első reakciókból világos, hogy pénzügyi-politikai tornádót az unió vezetői sem látnának szívesen. Igaz, a „ne hagyjuk magára Görögországot” kórusban jól felismerhető a „görögök nemet mondtak Európára, menjenek csak” kontraszólam is. Mindenesetre következik a válságtanácskozások és rendkívüli telefonkonferenciák újabb sorozata, s a nemzetközi hitelezők – akiktől oly nagy eufóriával búcsúztak a Szintagma téren – ismét a zsebükbe nyúlnak, méghozzá jó mélyen. Nem önzetlenül, hiszen az eurómilliárdok szigorú feltételekkel lesznek felpántlikázva, de hát tegye fel a kezét, aki kapott már milliárdokat feltételek nélkül.

 

És akkor – remélhetőleg – elérkezünk majd az igazi kérdéshez: hogyan tovább? Azért ünnepeltek olyan önfeledten Athénban és az összes görög városban, mert azt hitték (elhitették velük), hogy a „nem” mellé tett x-szel megszabadulnak végre az elmúlt évek megszorításlavinájától. Az újabb és újabb hullámokban végrehajtott fizetés- és nyugdíjcsökkentésektől, az állandó adóemelésektől, a jóléti kiadások lefaragásától, a fiatalok körében már a hatvan százalékot súroló munkanélküliségtől. Elég! – kiáltotta a szavazók közel kétharmada.

Tényleg ideje eltöprengeni azon, mivel lehetne helyettesíteni a nadrágszíjmeghúzás és a sanyargatás politikáját, mert az nem működik: nem elég, hogy Görögország nem lábalt ki a válságból, immár az összeomlás szélén áll. Na jó, nemcsak az EU–IMF-program kíméletlensége miatt jutott ide, hanem azért is, mert közben nem hajtotta végre az igazán lényeges reformokat. Sem az athéni kormányok nem tudták meggyőzni a hitelezőket, hogy a megszorítások helyett inkább ezt vagy azt kellene csinálni (ez az Alekszisz Ciprasz vezette Szirizának ugyanúgy nem sikerült), s az EU–IMF-kettős sem tudta rávenni a mindenkori görög vezetést, hogy hagyja már a mellébeszélést, és csapjon a lovak közé.

Félő, hogy a népszavazás után kialakult, végletekig feszült helyzetben csak tovább késik a megvilágosodás. A vihar pedig közeleg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.