galéria megtekintése

Vigyázz, Kész

17 komment


Révész Sándor

Orbán Viktort fogom erősíteni a szavazatommal. Sajnálom, és nagyon fáj, de nem tehetek mást. Kész Zoltán és támogatói hoztak ilyen helyzetbe. Nem fogok a kedvükért a meggyőződésem ellen szavazni vagy sunnyogva tartózkodni.

Folyik az aláírásgyűjtés. Ha néhány nap alatt összejött ötvenezer, akkor nyilván lesz elég, hogy népszavazzunk: egyetértünk-e azzal, hogy „a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 2. számú mellékle­tében meghatározott gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló természetes személy havonta legfeljebb bruttó 2 millió forint összegű javadalmazásban részesülhessen?"

Nem, nem értek egyet. ­Abban a mellékletben tíz- és százmilliárdokat forgató, alapvető jelentőségű gazdasági társaságok vannak. Az MVM, a posta, a MÁV, a Szerencsejáték Zrt., az MFB, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, az autópálya-kezelő, egy csomó közmű stb. Ezek élére normális kormány olyan vezetőket állít, akik a maguk szakterületén kiemelkedő tudással rendelkeznek, akik a topmenedzserek nemzetközi munkaerőpiacán is versenyképesek. Nekik bruttó hatezer eurós havi fizetést ajánlani nevetséges. A titkárnőjük keres ennyit egy határral odébb. Akinek a munkája nem ér ennél többet, azt nem is szabad ilyen pozícióba kinevezni.

 

Nyilván elfogadhatja egy menedzser, hogy szegényebb országban alacsonyabbak a fizetések, és vállalhat áldozatot hazaszeretetből és más okokból, de ennek vannak határai.

Ott van például Klados Gusztáv. A világszerte hatalmas tekintélynek örvendő „metróguru", aki a Csalagúttól Szingapúrig, Indiáig és Dél-Afrikáig a világ számos pontján épített metrót, mélyen áron alul vállalta el a 4-es metrót. Nagyjából havi nyolcmilliós alapbérért. Demszky ellenzéke felháborodást színlelt, aztán 2008-ban egyhangúlag megszavazta őt projektigazgatónak.

Demszkyék azzal érveltek, hogy itt a projektirányítás szakmai színvonalán sok milliárd forint múlik. A projektigazgató meg egybe sem kerül. Klados 2011-re belefáradt a pesti vircsaftba, és visszatért a békés Kuala Lumpurba. Nem tudom, mennyivel alakult volna, ha alakulhatott volna még szerencsétlenebbül a 4-es metró sorsa, de az kétségtelen, hogy vannak és lehetnek ilyen helyzetek. Hogy pár év alatt pár százmillió megtakarított fizetés sokmilliárdnyi közpénzbe kerül.

Kit lehet betenni ezekbe a kulcspozíciókba irreális bérrel? A kegyenceket, akik csak itt, csak most, csak politikai szolgálataik révén versenyképesek. Vagy esetleg azokat a rosszabb erkölcsű menedzsereket, akikkel meg lehet beszélni, hogy a bérükből hiányzó részt majd valamilyen rejtett formában kapják meg. Mindkét út a korrupció útja. Ezért aztán ez nem is „lopásgátló", hanem éppen hogy lopásösztönző népszavazás lesz.

A népszavaztatók nyilván tudják, hogy amit népszavaztatnak, tarthatatlan. Tudta ezt Orbán is, amikor 2010-ben előállt ugyanezzel a bérplafonnal. Ahogy ő tette, úgy rúgná fel az ellenzéke is ezt a maga állította korlátot. Ez tehát egy lopásösztönző, Orbán-utánzó népszavazás. Ráérünk Orbán ellen szavazni, ha a vasárnap lesz a tét. Azt majd nem kell se szégyellni, se visszacsinálni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.