galéria megtekintése

Vidám vasárnap?

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 13. számában
jelent meg.

Sebes Andor

A KDNP ismét előjött a vasárnapi nyitva tartás korlátozásával. A nagyhangú fantompártot ebben most a Fidesz is támogatni látszik. Ez is a „multik” elleni harc része. Pedig nálunk még a multik a legtisztességesebb foglalkoztatók. Ők nem kockáztatják a dolgozók fekete alkalmazását, a hazai kis- és középvállalkozások, családi gazdaságok zömével ellentétben. Az érintett cégek dolgozóik hetedét utcára fogják tenni, újabb tömegek kerülhetnek a közmunka szégyenpadjára, vagy kereshetnek külföldön boldogulást.

A hétvégi túlmunkáért a jogszabályok szerint pótlék jár, és a multik azok, akik ezt többnyire ki is fizetik, nem úgy, mint az állami cégek, közhivatalok, ahol a túlórákat sokszor még pótlékok nélkül se ellentételezik, noha az alkalmazottakat rendszeresen pluszmunkára kényszerítik. Ha nem tetszik nekik, fel is út, le is út.

A KDNP „családcentrikusságának” álságosságát mutatja, ahogy az egyházi fenntartású intézmények bánnak dolgozóikkal. A feleségem is ilyen helyen dolgozik. Rendszeresen szombat–vasárnapi túlmunkára kötelezik a személyzetet, mindenféle ellenszolgáltatás nélkül. Olykor az öt napra járó (minimális) bérért hét napot kell dolgozniuk, pihenőnap nélkül. Nem a multik „zsákmányolják ki” a hétvégi műszakért olykor versengő dolgozókat, hanem az állam és az egyházak!

 

Ismét a legintimebb magánszféránkba akarnak behatolni. Elő akarják írni, ki mikor adhat és vehet. Egyelőre még csak a vasárnap a tét, de sorra kerül még majd a többi nap is.

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.