galéria megtekintése

Vezérjátszmák

1 komment


Lakner Zoltán

Az orosz elnök Athénból, egy NATO-tag ­európai uniós ország fővárosából fenyegetett meg két másik EU- és NATO-tagállamot, Lengyelországot és Romániát. A török államfő folytatta a sakkjátszmát a német kancellárral az isztambuli menekültügyi csúcstalálkozón. Merkel elítélte a kurd képviselők mentelmi jogának megvonását és az ellenzéki újságírók üldözését, de ez nem változtat azon, hogy a tekintélyuralmat építő Erdogant stratégiai kapcsolatnak tekinti.

Aki reálpolitikát várt, megkapta. Merkel tapasztalt hatalompolitikusként felmérte, hogy nem válogathat a partnerekben. Törökország feltartóztathatja a menekülteket, ha ösztönzésként még több pénzt és európai vízummentességet kap. Ha pedig valakinek igényei, követelései vannak, akkor alkudozni lehet vele. Ennek Merkel igazán a mestere. Közben, és erről Putyin sem feledkezett meg, készül az újabb Északi Áramlat. A német kancellárnak tehát ­szüksége van a beszélő viszonyra az oroszokkal is. Hol­ott minden oroszok elnöke világossá tette, hogy a Krím el- vagy visszacsatolása a nemzetközi felháborodás ellenére lezárt ügy. Ő legalábbis nem óhajt vele többet foglalkozni.

A menekültügyben Merkel már tavaly ősszel megkezdte a fordulatot, amit a „kölni szilveszter” után kénytelen volt sokkal látványosabbá tenni. Nem épít ugyan határzárat, és nem vezet be felső limitet a menekültek fogadására, ezekben az ügyekben konfliktusokra is kész a hazai és európai színtéren. Szó sincs már azonban a nyitott határok politikájáról. Merkel igyekezett eltávolodni ettől a pozíciótól az elmúlt hónapokban. Talán az sincs ellenére, hogy egyes országok drasztikus húzásokkal élnek a menekültekkel szemben, ezekhez képest a kancellár sokrétű kommunikációval tartja fenn a demokratikus Európa vezetőjének imázsát.

 

Gyakran azonban úgy tűnik, az araszolás, kivárás, jól ütemezett véleményváltás, Merkel politikájának alapelemei kevésnek bizonyulnak. Bár jelen állás szerint jövőre talán válogathat is a koalíciós partnerekben, saját pártja szokatlan támogatottsági problémákkal néz szembe, ami alááshatja a kancellár tekintélyét. A tíz százalék fölé erősödő szélsőjobboldal a demokratikus Németországban példátlan és aggasztó fejlemény.

A valóban erősen elhasználódott európai középpártok talpa alatt reng a föld.

Ez lehetne a demokratikus megújulás katalizátora is, ám az Európai Unióra belülről és kívülről ennyire erős nyomást nem gyakoroltak még autoriter vezetők. Egészen más ez az unió, mint ahova megérkeztünk 2004-ben.

Ebben az új helyzetben a magyar miniszterelnök otthon érzi magát. A korábban sem titkolt pávatánc korszaka után ma már nyíltan beszél arról, hogy megváltoztatná az eddig ismert Európát. Csökkentené az unió jelentőségét, hogy helyére az illiberális nemzetállamok, a nemzettel magukat azonosnak tekintő vezetők kerüljenek. A kvótanépszavazás sok egyéb mellett arra is kísérlet, hogy Orbán a végtelenségig manipulált népakarat felmutatásával szétfeszítse a csikorgó-nyikorgó EU-s döntéshozatali mechanizmust.

Az Orbánnal szembeni hazai kihívás elképzelhetetlen a kavargó európai viszonyok pontos felmérése nélkül. A rendszerváltáskor vagy az ezredfordulón megfogalmazott célkitűzések egy békés, bővülő, bőkezű uniót vettek alapul, az ebbe vetett hitre alapoztak. Az Euró­pa melletti, szavakon túli elkötelezettség ma azt jelentené, hogy Orbán kritikusai legalább annyira megértik a kontinensen zajló folyamatokat, az Orbán által feszegetett kérdéseket, mint Orbán maga. Csakis ezt követően találhatnak az övétől eltérő ­válaszokat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.