galéria megtekintése

Vétójog

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 29. számában
jelent meg.


Lencsés Károly
Népszabadság

Hetek óta lebegtetik, hogy a főpolgármester az új összetételű fővárosi közgyűlés ellenében – amelyben kétharmados többségben lesz a 23 kerületi polgármester – vétójogot kaphat. Múlt hét végén kiderült: megkapja. Azt, hogy ez a gyakorlatban mit jelent, csak az önkormányzati választás után árulják el. A Fidesz az erre vonatkozó javaslatot akkor viszi a parlament elé.

A Nemzeti Együttműködés Rendszere tehát tud még meglepetést okozni. Most leginkább azzal, hogy a választók azt sem tudhatják amikor a voksukat leadják, mire adnak felhatalmazást. És persze kinek, hiszen ne legyen kétsége senkinek afelől, hogy amennyiben ellenzéki politikus nyerné el a főpolgármesteri posztot, a jogalkotói lendület alábbhagyna.

Vagyis: a Fidesz egy baloldali városvezetőnek aligha adna vétójogot. Abban a helyzetben viszont, ha a főpolgármestert a jobboldal adná, de a közgyűlésben az ellenzék kerülne többségbe, Tarlós István biztosan teljhatalmat kapna, beleértve akár a pallosjogot. Amúgy azt sem nehéz elképzelni, mi történnék az ellenzék totális budapesti győzelme esetén. Budapest saját hatáskörében talán egy dalárdát, ha működtethetne.

 

Úgy tűnik, a kormánypártok két fölényesen megnyert parlamenti, s egy még nagyobb többséggel abszolvált EP-választás után még mindig rettegnek. Ha nem így lenne, nem módosítanák az utolsó utáni pillanatban az önkormányzati választási törvény fővárosra vonatkozó szabályait, amellyel sikerült elérni, hogy egy mainál sokkal életerősebb baloldal sem szerezhetne a testületben abszolút többséget. Csakhogy semmit akarnak a véletlenre bízni, így újabb biztonsági elemként jöhet a vétójog.

Tarlós: vétójogra várva
Tarlós: vétójogra várva
Reviczky Zsolt

Lehetséges persze, hogy egészen másról van szó. Például arról, hogy a nyilvánvalóan saját városrészüket képviselő kerületi polgármesterek Budapest egészének érdekei ellenében dönthetnek, és akkor Tarlósnak közbe kell avatkoznia. De megette a fene, ha ennyire ostobák lennének, mert ami nem jó a fővárosnak, aligha lehet jó a huszonháromból legalább tizenkét kerületnek. Ha mégis, korántsem biztos, hogy olyan rossz az a lépés.

Egyébként ezen az újabb húzáson annyira nem lehet csodálkozni. Különösen nem a kormányfő legutóbbi beszéde óta, amelyből kiderült, hogy illiberális államot épít. Ami elég különös, a parlamentáris demokráciától meglehetősen idegen konstrukció. Ilyesmire főként Dél-Amerikában, Ázsiában, meg a posztszovjet térségben van példa, ahol formálisan még vannak szabad választások, és léteznek ellenzéki pártok, legfeljebb – független médiumok híján – nem kapnak semmilyen nyilvánosságot.

A biztonság kedvéért persze a választási rendszert is manipulálják, ha a kormányzati propagandagépezet esetleg mégsem tenne mindenkit agymosott zombivá. Tusnádfürdő óta tudhatjuk: az, hogy az utóbbi négy esztendő történéseit akár ezzel a modellel is leírhatnánk, nem a véletlen műve.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.