galéria megtekintése

Vesztő helyek

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 12. számában
jelent meg.


Horniák Balázs
Népszabadság

Miközben az Orbán-kabinet töretlen lelkesedéssel építgeti a többségi magyar tulajdont a pénzügyi szektorban, érdemes elgondolkodni azon: mi az oka annak, hogy a rendszerváltás óta szinte kizárólag magyar tulajdonú bankok és brókercégek mentek csődbe Magyarországon. Nem multinacionális csoportokhoz tartozó szolgáltatók tüntették el köztörvényes módon, csalással és sikkasztással a milliárdokat károsultak tíz- és százezreit hátrahagyva, hanem magyar cégek, nemegyszer a gazdasági elithez sorolt nagyvállalkozók érdekeltségei.

A kérdés valójában nem a tulajdonos nemzetisége, hanem az, hogy önálló vagy egy nagy, nemzetközi pénzügyi csoporthoz tartozó szolgáltatóról van szó. Nagyobb stiklit, az ügyfelek lehúzására épülő üzleti modellt csak úgy lehet hosszabb időn át vinni, ha maga a tulajdonos is érdekelt a csalásban. Ez nem azt jelenti, hogy minden önálló hazai brókercéget széles ívben kerülni kell, néhány csaló nem minősít egy egész szektort. Ám az tény, hogy egy nagyvállalat esetében általában sokkal hamarabb borul a bili. Egy visszaélésre gyakran még azelőtt fény derül, hogy nagyobb ügy lenne belőle.

A botrányt a reputációs kockázat miatt is igyekeznek elkerülni a nemzetközi cégek: ha valahol elveszítik az ügyfelek rájuk bízott megtakarítását, annak híre megy, és a befektetők más országokban is megrohanhatják a csoporthoz tartozó vállalkozásokat. A K&H Bank nem véletlenül sietett kártalanítani Kulcsár Attila ügyfeleit. Bár a vád szerint a K&H Equities brókere saját szakállára dolgozva kezelt ügyfélpénzeket, akkor is a bankhoz tartozó brókercég alkalmazottja volt. Ez azonban már csak tűzoltás. A pénzintézetek, ha tehetik, még házon belül rendezik az ilyen ügyeket: kifizetik a károsultakat és elbocsátják a vétkeseket. Emiatt valószínűleg jóval több problémás ügy lehet annál, mint amennyi nyilvánosságra kerül.

 

Abszolút biztonság tehát nincs, ugyanakkor már azzal is sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat, ha a józan eszünkre hallgatunk, és nem fektetjük a pénzünket olyan eszközökbe és piacokba, amelyeket nem ismerünk, nem értünk. Derivatívák és certifikátok, tőkeáttételes ügyletek és napon belüli devizapiaci kereskedés – hosszan lehetne folytatni a sort arról, hogy mi az, ami ellenjavallt átlagos felkészültség mellett, hát még egy átlagos ügyfélnek.

Arra viszont már végképp nehéz mit mondani, miért vásárolnak az emberek tömegesen egy olyan kötvényt, amiről maga a forgalmazó írja le, hogy a pénzügyi csoport, amelynek a finanszírozását szolgálja, nem vállal érte kezességet, explicit felelősséget.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.