galéria megtekintése

Veszprémi polgárok

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 28. számában
jelent meg.


Tóth Ákos
Népszabadság

Ma már nyilván mindenki másként emlékszik, vagy már talán senki nem is emlékszik rá pontosan, mégis, akadnak még olyanok, akik akár esküt is tennének rá, hogy a Fideszre 1995-ben egy veszprémi, akkor még MDF-es politikus aggatta rá a polgári jelzőt.

Ma már az is tudható, hogy a jobboldal azon kevés személyiségeinek egyikéről volt szó, akinek a kezéhez soha egyetlen fillér sem tapadt – ilyennel nem is volt érdemes vádolni, tehát nem is vádolta senki, mivel ez valahogy magától értetődő volt –, miközben személyiségében hordozta mindazt, amit jólesik a polgári léttel azonosítani.

Horváth Balázs olvas. Nem úri huncutság
Horváth Balázs olvas. Nem úri huncutság
Kovács Bence / Népszabadság

Horváth Balázs politikai tevékenységéről persze sok rosszat el lehetne mondani, de valójában talán éppen attól nem volt érthető és sokak számára elfogadható személyiség, mert a politikában is volt mersze polgárként létezni, vagy esetleg soha nem is tudott másként: lenyűgöző felkészültségű, bohó lélek volt, aki ivott, cigarettázott, megveszekedetten tisztelte és rajongta a nőket, és sosem akart más lenni, mint az a helyben valóban közkedvelt figura, aki betöltötte az egész teret abban a kisvárosban, ami otthonaként jutott, Veszprémben.

 

Fölbukkant mindenütt, reggelente a Pezsgőbárnak hívott kávézóban, aminek a helyén ma már – új idők – pénzváltó van, az akkor még a belvárosban lélegző megyei napilap, a Napló szerkesztősége fölötti emeleten, ahol a helyi ügyvédek székeltek, páholyt alapított, Jobb 1-es névre hallgatót a Szürkebarát étteremben, ahol ugyanolyan otthonosan létezett a helyi színház vezető színésze, Szoboszlai Sándor, mint az orvosok, ügyvédek, művészek egynémelyike. Kinek ezt intézte el, kinek azt, mindenkit ismert és mindenki ismerte, a helyiek még egy köztéri órát is elneveztek róla, az lett a Balázs órája, így hívta mindenki.

Akkoriban, a kilencvenes évek elején-közepén kezdett el lélegezni a város, a Papp János párttitkár által kivégeztetett tanár, Brusznyai Árpád városa, akkor kerültek oda Géczi János író segédletével a háború elől menekülő vajdasági emberek az ottani hatalom által ellehetetlenített Sziveri János-féle Új Symposion nemzedékéből és utódaikból: a rock and roll-költő és képzőművész Fenyvesi Ottó vagy az újjáalapított Új, az Ex Symposion szerkesztője, Bozsik Péter, akivel bizton össze lehetett futni egy-egy kacskaringós estén valamelyik helyi műintézményben, amint a szociológussal, Oláh Miklóssal vagy Ladányi István irodalomtörténésszel vitatkozik a világról; valamelyik sarkon előbb-utóbb fölbukkant Szilágyi Lackó, a punk képzőművész, akire Dawid Bowie is fölfigyelt; a megye elnöke az a Zongor Gábor volt, akinek a festményei önálló életet élnek, és ott létezett, nagyon is jelenvalóan a városban Navracsics Tibor, ez a művelt és kulturált ember, akinek jellegzetes alakjával szinte mindenütt össze lehetett akadni.

Veszprém polgári város, minden ízében az, magába szívta a polgárságot, amit áraszt is magából, mert a valódi polgárok azok, akik megélik a maguk világát, polgárok, mert szokásaik vannak, amelyekhez ragaszkodnak, mert a reggeli újság elolvasása nem úri huncutság, hanem az élet szerves része, miként a társalgás is; polgárok, mert szeretik, ha megkérdezik őket a világról, szeretik, ha felnőttként bánnak velük;

polgárok, mert nem kedvelik, ha kívülről belenyúlnak az életükbe, nem kedvelik, ha mások mondják meg nekik, hogy mit kellene kedvelniük,

szeretik maguk eldönteni, hogy mikor mennek vásárolni, kezdetben csak csóválják a fejüket, ha meglátják a fiatal polgári képviselőt, aki a luxuskocsijából kipattanva föltartja a forgalmat, amíg beugrik egy kifliért; ki nem állhatják a felkapaszkodott figurákat, akik a semmiből előtűnve és a vagyonukkal hencegve osztják az észt; megvetik a tolvajokat és a hivatásos pénzlenyúlókat; lenézik azokat, akik úgy alakítják át a napilapjukat, hogy onnan kitessékelik az írástudókat; nem nagyon viselik, ha az egykori pápai polgármester, jelenlegi megyei kormánybiztos rájuk tukmálja a saját pápai embereit; nem vevők a bevándorlóellenességre, miként arra sem, hogy kampányidőszakban uszodát ígérnek nekik és a város szégyenfoltjának, a húsz emeletesnek a felújítását, mert nem hülyék, és emlékeznek rá, hogy ezt ígérték már négy és nyolc évvel ezelőtt is; nem nagyon bírják, ha bezárnak a kedves üzleteik; föl vannak háborodva, ha a Fradi elnökének hívására maga a városi rendőrkapitány megy intézkedni, mert láttak ők már ilyet annak idején, amikor épp azzal voltak elfoglalva, hogy átmentsék saját polgárságukat; nem állhatják, ha egy csendes vasárnap négyszer-ötször megszólal a telefonjuk, hogy voltak-e már szavazni; és mélyen megrázza őket, ha a polgárságukat vonják kétségbe, a saját létezésüket, afféle eladható terméknek minősítve őket és velük együtt azt is, aki annak idején, állítólag, a Fideszre aggatta a polgári jelzőt abban a hiszemben, hogy a hetyke ifjak magukba szívják mindazt, amit a valódi polgárság jelent a polgári felelősséggel együtt.

Zongor Gábor: Veszprémi söralátét
Zongor Gábor: Veszprémi söralátét

A múlt hétvégén a veszprémi polgárok egyike, Kész Zoltán jól elagyabugyálta fideszes ellenfelét, a helyi alpolgármestert, a pápai illetőségű Némedi Lajost, aki pedig mindent megtett azért, hogy polgárnak látsszék, s ezt igazolandó a Bízzon a Fideszben szlogent lecserélték Bízzon Némedibenre. Kínosan kerülték továbbá, hogy a polgári párt bármelyik vezetője kampányoljon az alpolgármester mellett, mert így esélyesebbnek vélték. Végül csak Pintér Sándort engedték a jelölt közelébe, hátha a világ röhejeként ő most már polgáribbnak látszik a fideszeseknél.

És hát tényleg, távolról talán még polgáribbnak is tűnne, kiváltképp addig, amíg meg nem szólal, s olyanokat nem mond, hogy a belügy működése múlik a kétharmadon, amiben azért, ha a szívünkre tesszük a kezünket, lehet némi igazság. Kétharmad nélkül még az is megeshetne, hogy nem személyesen a veszprémi rendőrkapitány igazoltat újságírókat csak azért, mert Kubatov Gábort zavarják hivatása gyakorlása, a Kubatov-listák aktivizálása közben.

Veszprémben a múlt hétvégén nem csoda történt, hanem a dolgok egyszerűen csak a maguk helyére kerültek, mert a helyi polgárok visszafordították a folyamatokat a tüntetéssel fölérő távolmaradásukkal.

A Fidesz számára mindez akkor válik életveszélyessé, ha ez nem figyelmeztetés csupán, hanem – s most ez tűnik életszerűbbnek – valódi elfordulás. Elfordulás annak illúziójától is – s ennek belátása, majd az ebből adódó esetleges cselekvési kényszer a legnehezebb –, hogy mindazok, akik a polgári értékeket magasra emelve szálltak harcba, valójában más értékekért küzdenek, olyanokért, amelyek kevéssé nevezhetők közösséginek.

Kész Zoltán a vasárnapi győzelem után. Vissza a helyére
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Ez valamiféle szembenézés önmagukkal, hogy hittek, amíg hihettek, hittek azon is túl, még tavaly is megadták annak utolsó esélyét, hogy ez a sok kuszaság, amit az ő kormányuk teremtett, talán összeáll valamiféle egységgé, talán a sok aggasztó jel ellenére mégiscsak kikerekedik belőle valami, amit újra a magukénak hihetnek, de nem kerekedett itt semmi néhány kiválasztotton kívül – s mindez együtt túl sok volt már. Veszprém körzetében – nem, nem csak Veszprémben, hiszen

nem a város teszi a polgárt, viszont a kisugárzása elengedhetetlen a polgárrá váláshoz,

és minden városnak megvannak a maga polgárai – egy létező kultúra áll szemben azzal a fölülről végigerőltetett folyamattal, amelynek a végső célja az, hogy valamilyen formában mindenki függjön az államtól.

Csakhogy ez a kiszolgáltatottság méltatlan állapot. A veszprémiek elmentek, amíg elmehettek, távolmaradásukkal próbára tették saját határaikat is. Egyelőre nem tudni, hogy maguk vannak-e ezzel, vagy a gát valóban átszakadt – ha ez utóbbi az igaz, akkor a Fideszt végül saját polgársága emészti el.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.