galéria megtekintése

Veszélyben a galaxis

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 21. számában
jelent meg.

3 komment


Uj Péter

Alig látszik csillapodni a világrengető, Európa-pusztító, kereszténységtemető migránsválság (a nemzeti romantikus pánikkeltésre kevésbé fogékony olvasóknak: menekültmizéria), amikor máris új globális vírus próbálja felütni undorító kis fejét, de annyira virális, hogy minden chemtrail- és gyíkemberfetisiszta, biztonságpolitikai titkos ügynök és önkéntes mérvadó jobban teszi, ha már most nekiáll a cidriztetésnek: a szabadhidegburkoló háttérhatalom világméretű Csillagok háborúja-lázat igyekszik generálni. (Amíg ki nem lövi valaki a központi generátort.)

Csillagok háborúját nyomatnak a tévék, Csillagok háborúja-trélert osztanak a YouTube-on, Csillagok háborújának öltözött emberek vicces képei keringenek mindenfele.

Ötödikes voltam kábé, amikor láttam az elsőt, azóta persze tudom, hogy az a negyedik, akkor még nem tudtam, szerencsére, nem tudtam volna földolgozni, mindegy, szóval akkoriban még nagyon csillagász akartam lenni, és egy tízéves tudományos tájékozottságával őszintén kifogásoltam, osztálytársi körben nyíltan toporzékoltam (amivel nyilván tök hülyét csináltam magamból), hogy ugyan miért, hogyan mehet a Millennium Falcon 1,3-mal fénysebesség fölé, továbbá, hogy miért van vége a fénykard lézersugarának egy méter után, és hogy lehet az, hogy a lézerfegyverek nyilvánvalóan fénysebességű lövedékei elől lazán elhajolgat a Han Solo.

 

Persze ma már tisztában vagyok vele, hogy mindez lehetséges, sőt a Csillagok háborúja földhözragadt kis dokumentumfilm ahhoz képest, amit ma híranyagként a sajtóban egy hét alatt összeolvasok, bár Jabbát azért még mindig nem tudom elhinni egészen.

Ma már inkább azon ámulok, de azon nagyon, hogy Lucas hogy mert nettó hatórányi filmet fölhúzni két nem túl erősnek tűnő dramaturgiai csomópontra: a hiperhajtómű elromlására és a pajzsgenerátor megsemmisítésére. Ja, és összesen egy darab színésze volt.

Jó, oké, a második trilógiába már ennyi fordulat sem kellett, és az nem is nettó hat óra, inkább hét és fél. De legalább föltalálták a dupla trilógiát, amiből most lesz majd tripla trilógia, és aztán már csak két dologra vagyok kíváncsi: meddig tudják még húzni, illetve a dagasztásos technika Paganinije, Peter Jackson A Gyűrűk Urával bírja-e a versenyt?

Ahogy a Hobbitot nézem, bírni fogja: ott már háromórás filmeket forgat annyi történésből, ami az első A Gyűrűk Urában még hatperces jelenet lett volna.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.