galéria megtekintése

Védtelenül?

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 06. számában
jelent meg.


Lencsés Károly
Népszabadság

A védelmi kiadások növelésére szólította fel a NATO európai tagállamait a szövetség főtitkára. Anders Fogh Rasmussen szerint a Krím félsziget Oroszországhoz csatolása történelmi fordulópont: a második világháború óta először növelte területét erőszakkal európai állam.

Honvédségi források szerint a 26 ezer hivatásosból nagyjából háromezer a bevethető katona

A főtitkár hozzátette, hogy Moszkva harminc százalékkal többet költ a hadseregére, mint korábban, a NATO-tagállamok viszont éppen ellenkezőleg – átlagosan negyven százalékkal faragták le védelmi kiadásaikat.

 

Magyarország sem kivétel, sőt. Miközben a honvédelmi tárca büdzséje 2009-ben még a GDP 1,31 százalékát tette ki, tavaly már csak 0,7 százalék volt. Igaz, az idén valamivel jobb lehet a helyzet, ha a honvédség megkapja azt a 241 milliárdot, bár ezt a múlt esztendőben is kilátásba helyezték, majd elvontak 36 milliárdot.

Nem meglepő a szakvélemény, mely szerint szinte védtelen az ország egy külső támadással szemben. Ezt a HVG-nek nyilatkozva állította tavaly februárban a felszámolt pécsi tüzérdandár egykori parancsnokhelyettese. Szerinte „akár egy olyan rövid határszakaszon is, mint az ukrán-magyar, minimum százezer fős haderőre van szükség egy állóképes védelem kiépítéséhez”.

Ezzel szemben arra sincs esélyünk Kovács Gyula szerint, hogy a magyar hadsereg egy esetleges támadás esetén a NATO-erők megérkezéséig feltartóztassa az ellenséget.

Amikor ezt mondta, még fel sem merült annak a lehetősége, hogy épp Ukrajnában fegyveres összetűzések lehetnek. Csaknem bizonyos, hogy ez a konfliktus Magyarországot közvetlenül nem érinti, de érdemes elgondolkodni azon: hadseregünk milyen módon járulhatna hozzá területi integritásunk megőrzéséhez? Honvédségi források szerint a 26 ezer hivatásosból nagyjából háromezer a bevethető katona.

A nagyrészt még a Varsói Szerződés idején rendszerbe állított haditechnikai eszközök állapota pedig egyenesen siralmas.

Voltak látványos akciók, megújult a légierő, de még mindig egy amerikai anyahajón is több vadászgép van, mint amennyi a teljes hazai Gripen-flottában. A területvédelemhez elengedhetetlen tüzérség felszerelése elavult, a légi támogatáshoz szükséges helikopterek száma elenyésző, harckocsiból meg egyetlen zászlóaljra való maradt.

Hozzáértők azt mondják, hogy nem területvédelemre kell berendezkednünk, mert ellenséges támadás esetén úgyis számíthatunk a NATO segítségére, csakhogy itt kölcsönösségről lenne szó. És nemigen tudni, hogy egy fegyveres konfliktus esetén mi mit tudnánk hozzátenni a közös képességekhez, hiszen a második Fidesz-kormány idején a honvédségnél semmilyen érdemi fejlesztés nem történt. Hacsak nem tekintjük annak, hogy – zömében szolgálati nyugdíjasokból – felállították az önkéntes haderőt.

Vélhetően Rasmussen óhaja nálunk pusztába kiáltott szó marad. Már csak azért is, mert kormánytól kormányig ígérik: majd egyszer eleget teszünk a NATO kívánságainak, és a védelmi kiadások elérik a GDP két százalékát, amit a szövetség jó ideje szorgalmaz. A pillanatnyi cél 1,4 százalék – 2022-re…

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.