galéria megtekintése

Védett vadászterület

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 09. számában
jelent meg.


Kőműves Anita, Washington
Népszabadság

Bármilyen helyes sráccal ismerkedsz is meg a buliban, ne engedd, hogy hazakísérjen a kollégiumba. Könnyen megeshet, hogy megerőszakol! Mindig a barátaiddal érkezz, és folyamatosan figyeljetek egymásra! Még a bárpultostól is csak bontatlan, dobozos sört fogadj el, mert lehet, hogy összejátszik a haverjaival, és drogot tesz az italodba!

Ezek a bulizás alapszabályai, amelyeket már az első héten legalább öten a lelkemre kötöttek, amikor nyolc éve megérkeztem egy amerikai egyetemre ösztöndíjasként. Hihetetlennek tűnt az egész: jó nevű egyetem jó családból származó diákokkal, mi a gond?

Pedig a veszély valós. A statisztikák szerint az amerikai egyetemi campusokon ötből egy nő nemi erőszak vagy szexuális bűncselekmény áldozatává válik. A támadó többnyire ismeri az áldozatát. A napokban született például ítélet egy két évvel ezelőtti ügyben: a Vanderbilt egyetem amerikaifoci-csapatának négy diákja egy eszméletlen lányt erőszakolt meg egy buli után. Egyikük korábban randevúzgatott vele.

 

Az ügyész szerint az iskola sztársportolói úgy érezték, nem vonatkoznak rájuk a szabályok. Gyakori az is, hogy az elkövetők jómódú családból való fiatalok, akik abban élnek, hogy nekik minden jár, így annak a nőnek a teste is, aki épp megtetszik nekik.

A szakértők szerint az egyetemeken járványossá vált a nemi erőszak. Ám az utóbbi egy-két évig erről szinte senki sem beszélt. Az iskolák próbálták a szőnyeg alá söpörni az ügyeket. Az áldozatoknak csupán 12 százaléka fordult az egyetemhez vagy a hatóságokhoz, de gyakran még ekkor sem történt semmi: a nyilvánosságra került ügyeknek csupán 26 százalékában született ítélet.

A Sundance filmfesztiválon most mutattak be egy nagy port kavart dokumentumfilmet arról, hogy a legnevesebb iskolák hogyan tussolták el ezeket az eseteket. A Hunting Ground, azaz a Vadászterület című film szerint az iskolák foggal-körömmel védték saját magukat és a „márkanevet”, amelyet kiépítettek. Az amerikai felsőoktatás hatalmas üzlet, és egy „kellemetlen ügy” jól fizető diákokat és adományozókat riaszthat el.

Ám tavaly a közbeszéd része lett az iskolai nemi erőszak. „Az áldozatok megelégelték, hogy az egyetemek semmibe veszik a panaszukat és védik az elkövetőket. Elkezdték megszervezni magukat az interneten, közösségi portálokon. Tüntetéseket is szerveztek” mondta lapunknak Catherine Carroll, aki a marylandi egyetemen felel azért, hogy a nők panaszai megfelelő figyelmet kapjanak. „Látványos kormányzati támogatás is érkezett. Joe Biden alelnök évtizedek óta harcol a nők elleni erőszak ellen, ő támogatja ezt az ügyet a háttérből”, tette hozzá. Az oktatási minisztérium legalább hetven egyetem ellen indított vizsgálatot amiatt, hogy eltussolták a tudomásukra jutott ügyeket. Barack Obama elnök tavaly munkacsoportot hozott létre a probléma kezelésére.

Az alulról és felülről egyszerre érkező kampánynak máris van eredménye: a kansasi állami egyetemen tavaly kétszer annyi nemi erőszakot jelentettek be, mint korábban. Nem a támadások száma duplázódott meg, hanem a feljelentéseké.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.