galéria megtekintése

Véderő

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 20. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

A magyar honvéd jó erőben van, ami nagyon helyes, ha jön az árvíz, szükség lesz rá a homokzsákok pakolásánál. A magyar honvéd izmos és egészséges, ebben különbözik az orosztól, aki gyakran már 18 évesen alkoholista, és hajlamos a legváratlanabb porcikájánál megbetegedni.

Ám az összevetés fölösleges, mert a Baltikumot, ha minden józan számítás ellenére arra kerülne a sor, nem a magyar baka védené meg a muszka hadtól.

Ami a magyar haderőből korszerű, az néhány repülőgép (azok a bizonyos fölösleges és méregdrága Gripenek), meg pár tucat, legfeljebb néhány száz tényleg alaposan kiképzett, amerikai felszereléssel kistafírozott, Afganisztánban és más nemzetközi műveletekben edződött elit katona.

 

Nekik nem kéne hat hónap, hogy eljussanak a frontra, mint ahogyan azt a Spiegel című német hetilap a minap feltételezte, merthogy nem gyalog mennének. A többieknek meg semmi keresnivalójuk ott, csak zavarnák a szakszerű háborúskodást.

Az jó kérdés, hogy mi döntene egy modern háborúban, amelyben a két fél lovagias megfontolásból és kicsit talán a kölcsönös megsemmisítés fenyegetése miatt eltekintene az atomfegyver bevetésétől.

Az orosz GPS-klón, a Glonass például áprilisban fél napra leállt, különben pedig az oroszok is az amerikai (eredetileg katonai) GPS-t használják, mert az még a lebutított polgári változatában is jobb, mint az övék. A muszkli egyre kevésbé az élőerőben mutatkozik meg, sokkal inkább a komputerekben és a katonai költségvetésben.

Az USA egymaga a földön hadseregre  fordított pénz 37 százalékát költi el, a britek, franciák és németek együtt 10, Oroszország az 5 százalékát. A biztonság méregdrága, Európa egyelőre ízlelgeti Putyin szép új világát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.