galéria megtekintése

Vau!

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 16. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

Földesi Gyula, a Fidesz választókerületi elnöke szórólapon fordult hozzám mint „Tisztelt Pesterzsébeti Polgárhoz”, és ezt írta: „Vannak, akik beszélnek a problémákról és vannak, akik megoldják. Örömmel tájékoztatom, hogy az Illatos úti telephelyen tárolt közvetlen környezeti veszélyt jelentő hulladékot a kormány gyors intézkedése nyomán elszállították. A lakosságot érintő vészhelyzet megszűnt.” Megtudhattam, hogy a többi vegyi anyag elszállítására közbeszerzést írtak ki, a szükséges pénzt a kormány biztosítja.

Olvasóink szombati cikkünkből tudják, hogy az összes szennyező hulladék kb. öt százalékát, a méreganyag húsz százalékát szállították el, a folytatáshoz egy fillért sem biztosítottak a jövő évi költségvetésben, az erre irányuló ellenzéki javaslatokat mind leszavazták. A problémákból ennyit is azért oldottak meg, mert voltak, akik a hatalom akarata ellenére beszéltek és beszélhettek róla. Éveken át. Sokáig úgy tűnt, hiába tépik a szájukat. Az illetékesek sokáig cáfolták, hogy lenne a kormánynak valami sürgős teendője az Illatos úton, és hogy létezik egyáltalán az a vészhelyzet, melynek megszüntetésével most, alaptalanul bár, de dicsekednek.

Amiről nincs szó, az nincs. Ha a kutya ugat, akkor a karaván vagy halad tovább a szakadék felé, vagy sem. De ha nem ugat, nincs esély. A szólásszabadságban a félrevezetés és a leleplezés szabadsága egyaránt benne van. A szó, mint a régi dalból tudjuk, veszélyes fegyver. A fegyverkezési lehetőségek egyenlőtlenek, de ahol nincs diktatúra, ott senki sem egészen fegyvertelen.

 

Decemberben Kertész Imre azt nyilatkozta, hogy Magyarországon a helyzet nagyjából kielégítő. Nyilván sokunknak fáj, hogy Kertész mennyire érzéketlen a honi szabadságpusztító tendenciákra, melyekre korábban annyira érzékeny volt, de amennyire igazuk van Kertésszel szemben azoknak, akik érzékelik az ország elcsúszását a demokratikus köztársaságtól a diktatúra irányába, annyira igaza van Kertésznek is azokkal szemben, akik szerint ez már a diktatúra. „Ha az ember szabadon írhat és véleményt nyilváníthat, nyíltan kifejezheti az ellenvéleményét és szabadon utazhat, akkor egyszerűen képtelenség diktatúráról beszélni.” Ebben Kertésznek igaza van. Pár év alatt sokszorosára nőtt nálunk azok száma, akik a megtorlástól félve nem merik kinyitni a szájukat. Ez borzasztó. De ettől még nem lehet elhanyagolható tényezőnek tekinteni, hogy sokan nyilvánítjuk a(z ellen)véleményünket szabadon. Az olvasónak sem lehet ez mindegy.

Amikor tényleg diktatúra volt, akkor hatalmi engedély nélkül fontos problémákat nyilvánosan megtárgyalni nem lehetett. Az első nyilvánosságban hosszú éveken át egyetlen érdemi szót sem lehetett szólni a legnagyobb környezeti hatással járó beruházásról – se a dunai vízlépcső ellen, se mellette. Képzeljék el, ha Paks 2.-vel ugyanez lenne a helyzet. Meg lehet nézni, merre haladtak (néhol haladnak most is) ellenállás és a veszélyeztetettek tudomása nélkül a természetpusztító karavánok az ugatásmentes némaságban Észak-Koreától Kínán át az egykori NDK-ig. A remény, az esély az ugatással kezdődik. Ahány hordó eltűnik: az ugatástól tűnik el. Ahány nem: annyi ok az ugatásra. Amennyire fontos számon tartani a szabad köztársaságtól való távolságunkat, annyira fontos az állampárti diktatúrától való távolságunkat is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.