galéria megtekintése

Vasas–Kispest, de mikor?

4 komment


Horváth Gábor

Valaki nyilván eldöntötte, hogy nullára kell csökkenteni a magyar labdarúgó-bajnokság szurkolóinak számát. Annak is menjen el a kedve a meccsre járástól, aki az elmúlt évek minden ostoba adminisztrá­ciós akadályát és a hozzájuk kapcsolódó adatgondozási aggályokat legyűrve regisztrálta magát, kiváltotta a be- majd kivezetett szurkolói kártyát. Miközben világszerte válogatott marketingmódszerekkel – pluszlátványosságokkal, sztárokkal, sőt, leírni is fáj, futballal – csalogatják a nézőket a lelátókra, a Magyar Labdarúgó Szövetség arra is képtelen, hogy három hétre előre megmondja, melyik meccs lesz szombaton és melyik vasárnap, illetve melyik mikor kezdődik.

Velejéig megátalkodott drukkernek, egyben igazán rossz férjnek és családapának (feleségnek és családanyának) kell lennie annak, aki a megbeszélt hétvégi programokat az utolsó pillanatban átszervezve, pláne lemondva inkább mégis a csapatot választja. Bár a családunkban akad egy ilyen makacs egyed, de erre nem lehet az egész sportág jövőjét bazírozni.

Az új stadionba költöző londoni West Ham United hívei már tavasszal tudták, hogy az első hazai meccsük augusztus 21-én délután négykor lesz, a jó erőkből álló Bournemouth ellen. A Vasas-szurkolóknak ellenben tegnap délutánig fogalmuk sem volt róla, hogy ugyanazon a vasárnapon hánykor kezdődik a meccs a Kispesttel. Aztán kiderült, hogy 21-én majd Diósgyőrben kell helytállni, mert a Kispest ellen 17-én, szerdán este játszanak. A káosz oka ezúttal a válogatott, a szeptember 6-i, Feröer szigetek elleni vb-selejtező előtt rendkívüli összetartásra van szükség.

 

Nyilván nem a versenynaptár az egyetlen különbség a Premier League és az NB I között, de az összes közül talán ez lenne a legkönnyebben áthidalható. Csak az a fránya tévé ne volna. Mármint az M4 Sport, amelynek szerkesztői képtelenek némi rátartással összeállítani a műsortervet. Az MLSZ, amikor éppen nem saját hatáskörében őrjíti meg a drukkereket, nyilván alkalmazkodni szeretne, csak éppen nincs mihez, mert az állami sportadó rendszeresen az utolsó pillanatban dönt. Legutóbb például a Debrecen–Gyirmót mérkőzést akarták adni, s megszavaztatták a nézőket, hogy az interneten az MTK–Mezőkövesd vagy a Videoton–Vasas találkozót szeretnék-e követni. Utóbbira annyi voks érkezett, amitől a szerkesztők is meglepődtek, és gyorsan a tévé műsorára tűzték – de ez csak 48 órával a meccs előtt derült ki.

A tévés közvetítéseket, és ebből kifolyólag a bajnokságot a hamvas amatörizmus illata lengi körül. Nem csoda, hogy a klubok sem tudnak megfelelő hírverést csapni a mérkőzéseknek. Sok pénz megy el stadionokra, ám a várt hatást gyengíti, ha a bajnoki rajt előtt másfél héttel még nem lehet tudni, melyik meccs mikor kezdődik. Ez is közrejátszott abban, hogy a válogatott várakozáson felüli Eb-szereplése és az általa kiváltott eufória sem növeli a nézőszámot. Óriási a verseny a meccsekre várt fiatalok idejéért és pénzéért.

Ha a labdarúgást itthon is szórakoztatóiparrá akarják fejleszteni, ahhoz minden téren profizmusra lenne szükség.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.