galéria megtekintése

Varázsló a téren

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 11. számában
jelent meg.


Csider István Zoltán
Népszabadság

A miniszterelnök Várba költözése szimbolikus jelentőségű, hiszen főhajtásként értelmezhető a demokrácia előtti államberendezkedés előtt. (Index.hu)

Ülünk Mr. Thompsonnal a téren, ami egészen a köztársaság végéig a Köztársaság nevet viselte. Verőfény, szombat reggel. Meglehetősen durva, munkával töltött éjszaka (inkluzíve a Lévai Anikó vizet főz a nagyacsádi vadászházban kezdetű népies műdal formába öntése) után próbálnánk tisztességesen megkávézni, de nincs tüzünk az utolsó cigarettához. Szerzek, mondom, és elindulok szerezni. Már vagy három perce megyek az áthúzott Köztársaságon, amikor egy tisztáson meglátok egy alakot. Látszik, hogy a padján fekvő szatyrok nem a hétvégi nagybevásárlás rekvizitjei.

„Persze, van nálam” – minden hajléktalan dohányzik. „Egyébként minden rendben?”, teszem fel a hónap leghülyébb kérdését. „Itt laktam valamikor” – mutat maga mögé egy házra, „a feleségem...”, korrigál: „a volt feleségem meg a lányom még mindig itt lakik, néha találkozunk a téren. De most nem rájuk várok. Csináltam egy munkát, idejön a pénz” – mondja, és elnéz a metró felé, nyilván metróval jön a pénz, csillog a szeme, na, most kéne lelépni. „Villanyszerelő vagyok, egyébként meg Pityu”, tér vissza a tekintete, bemutatkozom én is. Valamelyik szatyorból bort vesz elő, a címkén Bástya felirat, „akkor szervusz”, nyújtja, nem lehet nem inni. „Ülj csak le!” Leülök.

 

Csönd.

„Na, és hogy tetszik a felújított tér?” A fejét rázza. „Megszűnt a kedvenc padom, kivágták a fámat is. Alig jöttem vissza Ercsiből, megszűnt minden.” Miközben megkérdezem, mit csinált Ercsiben, megérkezik a türelmetlen Mr. Thompson is, és épp kérdőre vonna, hogy hol a retkes kétharmadban vagyok már, amikor Pityu válaszol. „Nyolc évig voltam csicska. Jó volt nekem.” Csillogó szeme látja a kétkedést a miénkben. Belekezd. Éppen a Keletinél bóklászott, amikor behúzták: nem akar jó munkát, vidéken? Akart.

A kerítő később harmincezer forintot kapott Pityuért.

Istenes mázlija volt, jó családhoz került, övé volt egy ház teljes felső szintje, kábeltévé, mikrosütő, minden, „hétvégenként még diszkóztam is”, a többiek meg, akikkel egy turnusban volt, roskatag bódékban, régi istállókban, disznóólakban laktak. Cserébe el kellett végeznie mindent a ház körül és lényegében a házban is. Soha nem akart megszökni? „Miért akartam volna? Rendesek voltak velem. Néha feljöttem Pestre, megnézni a lányom, aztán mindig visszamentem”, hangja nyugodt, természetes, mintha nem is rabszolgaságról, hanem csak a fotoszintézisről beszélgetnénk. „Csak akkor jöttem el, amikor egyre több lett az állatuk, azt már nem bírtam egyedül. Nemrég találkoztam velük Pesten, a Blahán szálltak le a négyeshatosról, az egész kövér család, úgy megörültek nekem, kérdezték is, Pityu, nem jössz haza? Visszakérdeztem, hogy haza? Hát én itt vagyok otthon”, mondja, és végighúzza a kezét a horizonton, mintha varázsolni próbálna. A pad hűlt helyénél kicsit lassít, hátha.

Mennünk kéne, szól Mr. Thompson a szemével, „megyünk, Pityu, legközelebb többet maradunk”, erre visszatér a mágikus gyakorlatból. „Jól van, én itt leszek. Tessék, vegyetek egy cigit az útra”, és kínálja a legolcsóbb márkát. Összesen kettő marad neki. „Az öngyújtót tartsátok meg, nekem van másik.”

Elmenőben számolok, hány nap alatt költök el harmincezret, tovább számolok, hány másodperc alatt keres Mészáros Lőrinc harmincezret, és az is eszembe jut, hogy az ő kedvenc fáját vajon kivágnák-e adott pillanatban? Meg hogy ha tényleg itt lesz Pityu a jövő héten is, hálából biztosan megtanítjuk neki azt a dalt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.