galéria megtekintése

Van igazság

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 28. számában
jelent meg.


Pető Péter
Népszabadság

Van ellenállásra alkalmas, potens ellenzék Magyarországon, ám annak jelenleg semmi köze a parlamenti pártokhoz. Ez az egyik fontos tanulsága az internetadó ellen szerveződő, az utcán évek óta nem látott nagyságú tömeget mozgató, komoly kormányellenes tüntetésbe forduló vasárnapi demonstrációnak. Hosszú idő után történt meg újra, hogy a hatalommal szemben állók erőt mutattak: emblematikus pillanat volt, amikor a sötétben sok ezren tartották egyszerre a levegőbe világító telefonjukat. Volt kevésbé szép mozzanata is az eseménynek. A tüntetés hajrájában többen rongálásba kezdtek; Császár Attila Hír TV-s riportert és segítőit vegzálták is.

Tavaly Selmeczi Gabrielláék sikertelenül próbálták süteménybe fojtani a székház elleni támadást
Tavaly Selmeczi Gabrielláék sikertelenül próbálták süteménybe fojtani a székház elleni támadást
Kurucz Árpád / Népszabadság

Ennek nyomán a kormánypárt és az udvari sajtó hallatlan barbarizmusként azonosítja a rendezvényt. Lehet szörnyülködni a rongálókon, de hogyan lehet hitelesen aggódniuk a tisztesség nevében azoknak, akik nem szóltak a trafikcsalásnál? Hol vannak e meghökkentek most a NAV-botránynál? Nem tűnik fel, hogy ez az ország megfullad a korrupcióban? Az Ökotárs zoknielszámolása és a székház redőnye miatt kiáltoznak azok, akik tapsolnak komplett iparágak lenyúlásához? Ez nem kettős mérce lenne, hanem a kibontott „magyar érdek”?

 

Nyilván a válaszok elégtelensége miatt még nem kell megküldeni monitorokkal az ablakokat. De azoknak, akik 2006-ban a tévé székházánál békésnek látták a tüntetőket, akiket a felháborodás vitt oda, s csak néhány fékevesztett okozta a botrányt, amely nem hiteltelenítette a protest mozgalmat, nincs okuk az ellenkezőjét feltételezni most sem. Hiszen tízezrek demonstráltak békésen, s kevesen rongáltak.

De nem csupán a jobboldalnak kell kitalálnia, mi a mondása, hanem a tüntetésesztétáknak és a közleményellenzéki pártoknak is. E spontán szerveződő és működő mozgalmak ugyanis nem előírások alapján üzemelnek. Nem úgy van, hogy kimegy a doksi, letöltik az újságírók a .doc-ot, aztán kitiltakoztuk magunkat. Nem úgy van, hogy márkás ruhában felvonuló ifjak Jó napot kívánokkal! köszöntik egymást, majd a demonstráció-slágerlista szerint elkiabálják a rigmusokat, hogy végül beüljenek a közeli étterembe diskurálni arról, milyen jogelméleti dilemmákra mutat rá az esemény, s a rendőrség hogyan akadályozhatta volna meg, hogy berepüljön a sok billentyűzet az ablakon.

A valóság nem ilyen, mert vannak benne változók, mint például érzelem, düh, tömegpszichózis okozta féktelenség. Ettől függetlenül a felháborodottak többsége tudta és tudja majd ma is, hol a határ, hogy nem szabad átlépni a vonalat, amelyet emberek épségének veszélybe sodrása jelent. Az erőszakmentesség ugyanis nem csupán eszköz, hanem cél is. Ugyanakkor keveset ért az ellenállás természetéből, a mozgalomból és a reményvesztettségből az, aki még mindig ideális forgatókönyvet és totális fegyelmezettséget vár el minden résztvevőtől, s a rongálók miatt nem hajlandó meglátni a több tízezer közös üzenetét.

Ami az: van igazság.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.