galéria megtekintése

Valamit valamiért

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 24. számában
jelent meg.


Aczél Endre
Népszabadság

Önmagában jó hír, hogy vasárnap Brüsszelben „különleges csúcstalálkozót” tart az a tíz ország, amely közvetlenül érdekelt az úgynevezett „balkáni útvonalon” érkező migránsok ügyében.

Ezek az országok – Németország, Ausztria, Magyarország, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Bulgária, Románia, Macedónia és Görögország – együtt még soha nem értekeztek erről a közös gondról, de tartok tőle, hogy egyszeri együttlét a világon semmit nem fog megoldani.

Egyrészt Juncker, az Európai Bizottság migránsbarát elnöke olyan rövid határidőt szabott az előkészületekre, hogy ez idő szerint egyetlen szó sem szivárgott ki arra nézve, hogy a „tízeknek” van-e közös koncepciójuk – mert valószínűleg nincs. Másrészt a tapasztalat azt mondatja velem, hogy minél több résztvevője van egy ilyen értekezletnek, annál kisebb a valószínűsége, hogy valamire is jutnak. Az ilyen játszmákban mindig van egy-két „fekete Péter”. Például Orbán.

Harmadrészt meg kell kérdeznem, miért nincs közöttük Törökország. Ja, hogy nem uniós ország? Viszont a helyzet kulcsa az ő kezében van. Ha a törökök ama balkáni útvonal felé nem engednek át száz- meg százezreket, akkor nincs tömeges migráció. De hát lássuk be: a Szíriából elmenekült tömegek java – közel 2 millió ember, háromszor annyi, mint amennyi Európába érkezett – még mindig Törökországban „kempingezik”, és a törökökben van egy jó adag káröröm, hogy önnön terheik egy töredékét átengedhetik annak az Európának, amely nem akarja befogadni őket az uniójába. (Noha jóval fejlettebbek, mint például a bolgárok, csak épp: muszlimok.)

 

A történet e ponton válik izgalmassá. A csúcstalálkozó résztvevőinek zöme eddig avval volt elfoglalva, hogy a határok lezárásával vagy épp hirtelen kinyitásával (Magyarország, Bulgária, Horvátország) a szomszédba lökdösse át a nála összegyűlt migránsokat, miközben a diplomáciájuk tudomást sem vett a „török áfiumról”. Ezt a dolgot Angela Merkel német kancellár vette kézbe, aki a legkülönfélébb mézes ígéretekkel próbálta Erdogan török elnököt rábírni arra, hogy fékezze meg a nála levő menekültek továbbhaladását az unió felé.

Mint hallottuk, még a török EU-tagsági kérelem elbírálására nézve is engedményeket helyezett kilátásba. Törökország nyeregben van, magas árat szab. De természetesen a tízeknek is van dolguk. A németek nem csinálnak titkot abból, hogy ha már egyszer minden menekülő náluk akar megtelepedni, és a magyaroktól a horvátokon át a szlovénekig az összes szomszéd „a kapukon kívül” látná szívesen a migránsokat, akkor osztozzanak velük méltányosan, teherbíró képességükhöz mérten a szírek, irakiak, afgánok befogadásán.

Német részről nem fenyegetnek, de gyöngéden emlékeztetnek mindenki mást, így bennünket is, hogy az uniós alapokból való merítés ugyancsak nagy előny, amiért valamiféle ellenszolgáltatás mégis járna. Német illetékesek azt suttogják, hogy ha „negatívak” leszünk, akkor ők is rossz képet vágnak, amikor adófizetőik pénzéből segélyeket várunk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.