galéria megtekintése

Valamit valamiért

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 05. számában
jelent meg.


Aczél Endre
Népszabadság

Még előtte voltunk a migránsoknak szentelt frankfurti Merkel–Hollande-találkozónak, amikor a „befolyásos emberek lapja”, a londoni Financial Times felfedett olvasói előtt egy nem épp kézenfekvő összefüggést. Forrásnak de Maiziére német belügyminisztert használta.

Merkel kormányának ez a CDU-s, tehát kereszténydemokrata tagja találta mondani a múlt héten, hogy a szabadon átjárható schengeni határok (mint amilyen Magyarországé Ausztriával és Szlovákiával) „nem tarthatók fenn örökké”, ha az unió képtelen egyezségre jutni egy reális (megvalósítható) menedékpolitikáról.

Úgy éreztem, ez fenyegetés. A német belügyminiszter természetesen nem gondolt, nem gondolhatott arra, hogy a határok légneművé tétele nyugat-európai országok között megszűnhet. Csak arra – bár ezt nem mondta ki –, hogy ha valaki kivonja magát a menekültek befogadásának közös európai tervéből ( kvóták – ennél jobbat ma sem tud senki), az számíthat arra, hogy amit addig „schengeni határnak” gondolt, a továbbiakban nem lesz az.

Az osztrák–magyar határon bevezetett osztrák szigor már erre vall. Csak az hiányzik nekünk, hogy az a határ, amit eddig baj és okmány nélkül átléphettünk, a továbbiakban kellemetlen várakozások színhelye legyen! Maiziére után jött Fabius, a francia külügyminiszter: „Képeseknek kell lennünk arra, hogy üdvözöljük azokat az embereket, akiket politikai okokból üldöztek el a hazájukból. Minden (uniós) országnak kötelessége ez. Franciaország, Németország és mások megtették, de amikor azt látom, hogy bizonyos országok nem fogadják be ezeket a csoportokat, akkor azt mondom: botrány.” Fabius a magyar–szerb határon emelt pengés szögesdrótot találta botrányosnak.

 

Harmadiknak jött Faymann osztrák kancellár, aki eddig se nagyon szívelte Orbánt. Neki sem tetszik a szögesdrót. Szerinte nem falat kell építeni az embercsempészek ellen, hanem politikai megoldást találni a migránsproblémára, csak politikait, mondta. Ilyenformán a magyar diplomáciának sikerült konfliktusba kerülnie Németországgal, Franciaországgal, Ausztriával, és elhitetnie, hogy ha „kikéri” magának az onnan érkező kritikákat, azzal akár valamire is megy.

Pedig nem annak kapcsán kell tiltakoznia, hogy a szögesdrót kerítés megoldás-e vagy sem, mert nem erről kérdezik. A baj az, hogy Magyarország ki akarja vonni magát a migránsbefogadás összeurópai projektjéből. Nem politikában, európai értékékben, hanem szögesdrótban gondolkodik, és nem érti, csak nem érti, hogy osztoznia kell a befogadásban másokkal. Kell, mert más megoldás nincsen, hacsak valaki másnak nem érzi magát, mint európainak.

A szuverén magyar kormány megteheti, hogy elzárkózik minden befogadástól. De Európa nagyhatalmai arra figyelmeztetik, lehet ugyan élni a szuverenitásnak álcázott önzéssel, de akkor ne lepődjön meg Orbán, ha a jótéteményekből (szabad határátlépés) a közös teherviselés elutasítása miatt kiiktatják. Hogy kikerülünk a schengeni övezetből. Valamit valamiért.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.