galéria megtekintése

Valamit a rózsáról

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 07. számában
jelent meg.


Csider István Zoltán
Népszabadság

„Hé, taxi! Du váppá lu bálu”
Payer András

Hazám: fekete rózsa. / Nem tud kiszínesedni – ezt kezdem mormolni az orrom elé, ezt a Csoóri-parafrázist, hátha a motorzaj meg a kereszthuzat mellett így most már valami belső rezgés is útját állja ennek a monológnak, amit balról kapok, egyelőre nem merem megnézni a sofőr nevét a szélvédő jobb alsó sarkába állított igazolványon, de még két mondat és megnézem, és felírom és legközelebb szólok a diszpécsernek, hogy felőlem jöhet bárki, akár egy Babettával is, vagy betolhatjuk együtt a kockaladát, engem nem érdekel, csak ezt ne, csak őt ne.

Aztán eszembe jut, hogy én rontottam el. Ültem volna hátra. Nyomogattam volna a vonatkozó eszközt, elintéztem volna pár fontos telefont, vagy legalább visszahívtam volna apámat – és hirtelen annyi volna ül a fejemben, hogy elkezd nehezedni, a karom meg zsibbadni, enyhe mellkasi fájdalom, most mi a franc, gondolom, itt kapok infarktust az Andrássy közepén, desszertnek még egy fasza kis agyvérzés harmincnégy évesen, az nagyon kéne tényleg, pláne, hogy akkor ki írja meg az új magyar nagyregényt, egyfelől, másfelől lakbért se fizettem még, Thompsonnal is ki kellene próbálnunk azt az új helyet a Nyugatinál, és ígértem L.-nek is, hogy válaszolok valamit a verseire, meg vannak páran, akiknek azért csak megmondanám, mielőtt megmurdelek, hogy fontosak nekem. És apámat se hívtam még vissza.

 

Mindenesetre tényleg én rontottam el, amikor előreültem, de hát reflex volt, ha egyedül vagyok, sosem ülök hátra. Volt már, hogy egészen komoly beszélgetésbe bonyolódtam a Jókai tér–Nagyfuvaros utca viszonylat alatt, máskor meg olyan faszán elhallgattuk egymás meg a város csendjeit sokkal nagyobb távon is, hogy végül valami szeretetféle ütötte fel a fejét bennem a sofőr iránt, mert így, ennyire együtt hallgatni csak a jó barátjával vagy a szerelmével tud az ember, már ha tényleg jól választ, ugye, szóval, általában érzem, mivel kell indítani.

Most meg arra gondolok, hogy ó, te melák sofőr, 2012-ből, bárcsak te lennél itt most, akivel olyan jót hallgattunk, és nem ez a futóbolond, akinek csak annyit mondtam, amikor a körútra kikanyarodtunk, hogy biztos nehéz lesz elvergődni az Oktogonig a feltúrás miatt, de nem én fizetek úgysem, nem rohanok, szép idő van, legalább szemrevételezhetjük az idei rövidruha-divat állását – és ő ezen a ponton át is vette a szót és aztán már nem adta vissza, két sarok múlva már szinte mindenkinek az anyja csuklott, szerintem egy nagy csuklás volt a komplett anyai kar tényleg, különös tekintettel az izraeli anyákra, és persze nem maradhattak ki a cigány anyák sem, még két sarok múlva záporozni kezdtek a nevek is, mindenfélék, ki a nagyobb idióta, hazaáruló, komcsi vagy a komcsiknak behajoló, és minden mondatát „nincs igazam?”-mal zárta, de meg sem várta a választ, hogy én csak kedélyes locsogást akartam és stírölést, ma csak ennyi kell, vagy csönd.

És akkor feladtam és elkezdtem mormolni, és most is mormolom, hogy Hazám: fekete rózsa. / Nem tud kiszínesedni. / Az eleje fekete Volga, / a háta fekete Merci... És ahogy most bekanyarodunk az célutcába, múlni kezd a zsibbadás, megállunk, 2200 a vége, mondja, aztán kérdi, hogy mit is tetszik mondani?, nem értem. Á, csak valamit a rózsáról, mondom, fizetek, kiszállok, és akkor jut eszembe, hogy sajnos nem írtam fel a nevét két mondat múlva, meg hogy nem, nincs igaza – de ezt már csak a gyorsan távolodó hátsó szélvédőnek mondom. Aztán visszahívom apámat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.