galéria megtekintése

Valakik itt buták

2 komment


Batka Zoltán

Vagy ők, vagy mi, de valaki itt buta. Kezdjük velük: becsületes nevükön ők a Kormányközeli Lobbicsoport, rövidítve KKL. Az egyik ilyen KKL ismét kitalálta, hogy a „hazai kisvállalkozások” (értsd: néhány KKL-cég) érdekében egy kis pluszadóval elveszi a multik kedvét a vasárnap dél utáni nyitvatartástól. Legalább attól. Buta? Nem, ettől még nem. Inkább gonosz.

A KKL pontosan tudja, hogy a multik úgyis alkalmazkodnak, kicsöngetik ezt a pluszadót is, kifizettetik a vásárlókkal a többletköltséget. Vagyis az egésznek ugyanúgy nincs értelme, mint a már elmeszelt plázastopnak, különadónak és az éppen elmeszelés előtt álló kétéves bezárási szabálynak. Viszont a KKL éppúgy fütyül az országra, a közösségre, ahogy a multik. A multiknak Magyarország csak egy kicsi piac. A KKL számára viszont a hazafiaskodó szlogenek – magyar üzletlánc és a nemzeti trikolór termékkapcsolása – csak alibiként szolgálnak arra, hogy övön alul is üthessen egyet piaci ellenfelein.

A KKL igazi butasága az, hogy ismét pitiánerül, sunyin, a nyilvánosság háta mögött próbálta a vasárnap déli bezáratást törvénybe lobbizni. Ismét arra készült, hogy ha szelet kap a pártvezetéstől, akkor valamikor az őszi hírzajban, mondjuk, a migránsügyi népszavazás farvizén hirtelen előáll, villámgyorsan megszavaztatja a csomagot a fideszes mamelukokkal, és hopp, máris kész a helyzet. Magyar vásárló véreink, lehet megint szépen beletörődni! Nem így volt ez a vasárnapi bezárással is? Hisztiztetek egy darabig, aztán szépen beletörődtetek. És legyünk őszinték, most is csak Orbán Viktor kegyéből vásárolhattok újra vasárnap. Ő pedig azért engedte meg nektek, hogy addig zavartalanul készülhessen a háborús menekültek ellen.

 

No de ha mindez igaz, akkor mégis miért buta a KKL? Azért, mert a személyre szabott törvények célja végső soron az, hogy az embereket, mondjuk úgy, rászorítsa, hogy „hazai” boltban vásároljanak. Azonban az ilyen törvényekkel valójában éppen arról győzi meg hatékonyan a nagyérdeműt, hogy a hazai üzletek olyan nagyon pocsékak, hogy a rájuk szabott törvények nélkül, ki tudja, talán már nem is lennének életben. Ami egyébként nem igaz.

A hazai láncok – Coop, CBA, Reál – nagyon is életképesek és innovatívak tudnak lenni. Sőt megkockáztatom: a problémáik azóta sokasodnak, amióta a politika, momentán a Fidesz a hályogkovács lendületével próbál nekik segíteni. Ha a KKL-nél lenne fantázia és sütnivaló, úgy fütyülne a politikára, nagy ívben kerülne minden pártközeli táskás embert. Kreatív reklámmal – azaz nem agyatlanul unalmas nacionalista közhelyparádéval – igenis lehetne népszerűvé és divatossá tenni a hazai árut, a hazai boltot. Miért ne? Van, aki ezt már itthon is kapiskálja: hosszú távon pél­dául a Coop ezerszer többet fog érni a hazai termékeket bemutató Coop Rallyval, mint egynémely versenytársa a személyre szabott, közutálatnak örvendő törvényeivel.

Szóval akkor tisztáztuk, hogy a hátunk mögött lobbizó, majd a törvényeit a torkunkon lenyomó KKL miért buta, mint a föld. És hogy mi miért vagyunk buták? Mert hagyjuk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.