galéria megtekintése

Valaki nincs sehol

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 03. számában
jelent meg.


Kácsor Zsolt
Népszabadság

Év végén kaptam egy szomorkás levelet, amelynek szerzője elpanaszolta, hogy számos lapot átnézett, ám arról az évfordulóról, hogy 2014 karácsonyán lett volna kilencvenéves Váci Mihály Kossuth-díjas költő, egy szót sem talált. A levélíró kifejezte abbéli reményét, hogy hátha én megemlékezem a költőről mások helyett is; igaz, becsületesen hozzátette: ha élne, Bächer Ivánhoz fordult volna a kérésével.

E bevezető után a dramaturgia azt követelné tőlem, hogy sóhajtozás következzék. Ejnye, hát miféle kulturális élet az, amely egy többé-kevésbé letűnt kor valaha egyik legnépszerűbb kortárs költőjéről ily rútul képes megfeledkezni? Ez volna a sóhajtozás alaphangja. A kifejtős kesergő részben rátérhetnénk Váci Mihály méltatására: irodalmi sztár volt, akinek egykor tömegek szavalták költeményeit, iskolai rendezvény nem létezhetett verse nélkül, sőt a hallatlan népszerűség a szakma elismerésével is találkozott, elvégre már életében klasszikussá avatta a már életében klasszikussá lett Illyés Gyula, s még a színészkirály, Latinovits Zoltán is repertoárra vette némely versét, önálló esteken bömbölte és sziszegte egy-egy Ady és József Attila között.

Befejezésképpen profetikus hangon vonnánk konklúziót, s leszednénk a keresztvizet a magyar nyilvánosság minden szereplőjéről, aki a kilencvenedik születésnapról elfeledkezett. Részemről a sóhajtozás persze megtörténik, nem mintha Váci Mihály verseit olyan nagyon szeretném. A költészete bizonyos magasságaiban valódi, értékes irodalom, de számomra összességében nem líra, hanem didaktikus publicisztika, rímekben megvalósított népművelő tevékenység. Nagy kortársai, Weöres Sándor vagy Juhász Ferenc bölcs-bolondságos zsenijének fényében Váci Mihály árnyékban van, szürkének látszik. De ez nem fontos.

 

Mármint hogy én mit gondolok Váci Mihály munkásságáról. Az volna a fontos, amit a magyar nyilvánosság felmutat belőle, csakhogy az nem mutat fel semmit sem pró, sem kontra. Ami elintézhető volna egy legyintéssel: hát persze, hogy elfeledkeztek az évfordulóról, ha egyszer Váci ma már jelentéktelen költő. S milyen sok jelentéktelenné halt költő van, nemdebár? Meghaltak, elmúltak, olvashatatlanok, fátylat rájuk. Ám egy kultúra érzékeny figyelmességét éppen az efféle „nem tényezők” jelentik, úgy értem, a gazdagság a jelentős jelentéktelenségek számon tartásából tevődik össze.

Egy figyelmes kultúra leemeli a halottról a fátylat, eltűnődik azon, amit ott lát, tépelődik, és megállapít valamit. Majdnem mindegy, hogy mit. Talán éppen azt, hogy a fátylat nem volt érdemes leemelni. S ebből újabb kérdések adódnak: miért kapott ez a halott a maga idejében díszsírhelyet? Mit adhatott vajon a saját korának, ha ennyire hálásak voltak érte? S mi mást tudott meg róla az utókora, ha egy szóra sem méltatja?

Jobban örülnék persze, ha a magyar nyilvánosság szándékosan hallgatna a Váci Mihályokról: ez azt jelentené, hogy valamiféle tudás magasából hallgat. De attól tartok, nem így van. Sóhaj.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.