galéria megtekintése

Vajúdó hegyek

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 02. számában
jelent meg.

Meszerics Tamás
Népszabadság

Tényleg lehet valami a brüsszeli levegőben. Nagy múltú politikusok, amint megérkeznek az Európai Tanács ülésére, rendszeresen igazodni kezdenek a közvéleményben élő leglesújtóbb europolitikusi képhez. Még ha otthon kormányfőként akár a saját pártjukon túlnyúló tiszteletet tudtak is kiharcolni maguknak, itt kicsinyes személyi alkukban élik ki diplomáciai késztetéseiket, olcsón eladják elveiket, és még a valódi aduikról is lemondanak egy-egy kétes értékű presztízslap kedvéért.

Ha hinni lehet a várost ilyenkor ellepő bennfenteseknek, most is ez történt. A jelek valóban erre utalnak. Sajnos attól tartok, Federica Mogherini nem lesz jobb külügyi főképviselő Ashton asszonynál. Hanem rosszabb. Pedig az nehéz. És még az sem biztos, hogy Donald Tusk a közép-európai befolyást tudja majd növelni az unión belül. Pedig az is fontos lenne.

A már fél éve is külügyminiszterkedő negyvenegy éves olasz politikusnő éppen úgy nem fog tudni megfelelni a főképviselői tisztséggel járó kihívásoknak, mint elődje, Lady Ashton. Vagy még kevésbé. Jelölésekor szinte minden szóba került: neme, pártállása, Renzi miniszterelnök ellentmondást nem tűrő lobbizása, csak egyvalami nem, a szakmai alkalmasság. Nem csak arról van szó, hogy az ukrán–orosz válság egyik csúcspontján, május 25-én Szergej Lavrovval folytatott telefonbeszélgetése során valami olyasmit mondott az orosz külügyminisztérium szerint, hogy a kijevi kormánynak azonnal be kellene szüntetnie a terrorellenes műveletet. Rendben. Nem mindenki élt eleget a hidegháború éveiben. Kevés európai politikus lehet igazán felkészülve arra, hogy hogyan is érdemes viszonyulni egy gátlásaitól végképp megszabadult Vlagyimir Putyinhoz. Csakhogy más is van.

 

Másfél héttel az ominózus telefonbeszélgetés előtt Olaszország külügyminisztere elzarándokolt a szintén ez évben beiktatott New York-i polgármesterhez és közös sajtóértekezleten biztosította arról, hogy buzgón fog munkálkodni a minél szorosabb együttműködés valóra váltásán. Egy külügyminiszter. Egy polgármesterrel. Még ha New York-i is az istenadta. És történetesen olasz. Nem kell komoly nemzetközi protkollszakvizsga ahhoz, hogy valaki lássa, ez bizony kínos.

Ráadásul a pragmatikus politikai tehetségként ismert Renzinek lobbinyomulásáért jelentős árat kell fizetnie. Hiába a fogadkozás az EP-választások idején, vannak, akik azt állítják, Mogherini támogatásáért cserébe Angela Merkel biztosítékot kapott, hogy az olasz elnökség idején nem fogják feszegetni az európai költségvetési folyamat szabályainak felülvizsgálatát. Hát ezt az adut sikerült simán talonba csapni a főképviselői tisztségért cserébe. Nem tudom, Renzinek megérte-e. Európa perifériájának biztosan nem. Valójában az a gyanúm, Donald Tusk sem járt sokkal jobban. Könnyen el tudom képzelni, hogy a klasszikus orosz lejáratókampány legegyszerűbb formájának (lásd „kompromatka”) áldozatul eső Sikorskit nem lehetett megmenteni. Az elhíresült éttermi dialógus több irányban is kellemetlen volt. De a tanács elnöksége nem az a pozíció, ahonnan a lengyel, vagy akár általánosabb közép-európai érdekeket képviselni vagy akárcsak hatékonyan kommunikálni lehetne. Nagy dolog, kétségtelen, hogy a tisztség régióbeli politikusnak jutott. De a feltétele éppen az, hogy az illető mintegy veszítse el nemzetiségét, váljon összeurópai államférfivá, próbálja meg összefogni, kibékíteni az Európai Tanácsban mostanában nemritkán széttartó érdekérvényesítő manővereket.

Ha pedig valamiképpen abban reménykedik Tusk, hogy Mogherini kinevezésével az előtt nyílt meg az út, hogy a tanács vegye magához a külpolitikai kezdeményezést és így mégis legyen lengyel hatás az európai külpolitikára, akkor szerintem csalódni fog. A tanács, ritka üléseivel és nehézkes döntés-előkészítésével, alapvetően nem alkalmas a külügyek napi irányítására. Különösen nem gyorsan változó, válságokkal terhes időszakokban. Nem véletlen, hogy szombat este is csak a legkisebb közös többszörösben tudtak megállapodni Ukrajna kapcsán. És még azt is sikerült homályosan megfogalmazni. De ez egy külön történet. A lényeg az, hogy gyenge bizottsági külügyi vezetés mellett a tényleges diplomácia visszakerül a tagállamok szintjére. Közvetlen berlini, londoni, párizsi (nagyritkán varsói) telefonhívások révén alakul majd az állítólagos európai külpolitika. Van, aki szerint ez eleve így helyes. Csakhogy ez most nem világnézeti kérdés. Akárhogy erőlködik mindenki, a jelenleg fortyogó válságok egyikével sem tud egyetlen tagállam sem önmagában megbirkózni. Pedig a kontinens együtt komoly erőt is képviselhetne. Csak nem ilyen felállásban.

Azért még reménykedem, hogy a frissen kinevezett európai vezetők valahogy majd rám cáfolnak. Én lennék a legboldogabb. De nagy tétben mégsem fogadnék rá.

A szerző Európai parlamenti képviselő, LMP

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.