galéria megtekintése

Vádhajsza

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 17. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

„Elnézést, Virág elvtárs, ez az ítélet!” – mondja Pelikán a Tanúban, amikor kezébe nyomják a tanúvallomását. Nem, nem tartunk itt. De a tanúk szerepét az ügyészség nemegyszer sajátosan értelmezi. Az érdemi bizonyítékok helyett sokszor a vádhatóság koncepciójához igazított vallomásokra alapoznak eljárásokat.

"Az egykori polgármester ennek ellenére még bűnös is lehet. De ezt bizonyítani kell – a büntetőjog klasszikus szabályai szerint."

Valami ilyesmi történt a tábornokperben vagy a nokiás dobozos ügyben. Szerencsére a független bíróságok még teszik a dolgukat: a tábornokok többségét első fokon felmentették, a nokiás doboz legendája pedig – miután a tanú visszavonta a vallomását – semmivé vált.

 

Mellesleg koncepciógyártásra talán nem is lett volna szükség, hiszen a honvédségnél valóban voltak vesztegetési ügyek, és a főpolgármesteri hivatalban is lehettek visszaélések.

Molnár Gyula volt MSZP-s polgármester viszont rosszabbul járt.

Őt ugyanis valóban elmarasztalták, amihez lényegében egyetlen tanú is elég volt. Egy olyan tanú, aki három évvel a politikus terhére rótt bűncselekmény elkövetése előtt dolgozott és hallott valamit az újbudai önkormányzatnál, ahonnan éppen az a személy menesztette, akire terhelő vallomást tett.

Ha ez nem lenne elég, a koronatanúról kiderült, hogy nem túl régen hamis vád miatt jogerősen pénzbüntetéssel sújtották.

Ebből nem következik, hogy beteges hazudozó, ráadásul a bíróság nem is tudott az ítéletről, mégis érdemes lett volna fenntartással kezelni egy elfogulatlannak nehezen minősíthető férfi szavait.

Különösen akkor, ha a felmentést elmarasztalássá változtató ítéletet ez a vallomás támasztja alá. Az egykori polgármester ennek ellenére még bűnös is lehet. De ezt bizonyítani kell – a büntetőjog klasszikus szabályai szerint.

Ehhez, bízzunk benne, Pelikán elvtárs ma már kevés.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.