galéria megtekintése

Vadászjelenet

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 21. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Akár egy Habony Árpád számára jelentősnek számító összegben is mernénk fogadni, hogy a határvadászozás, éppúgy, mint pár éve a rezsicsökkentés, a hazai jobboldal Magyarországon világhírű marketinggurujának találmánya. Pompásan rezonál a mesterségesen felkorbácsolt félelemérzetre és biztonságigényre, de nem a józan észt, hanem valamelyik másik (zsigeri) központot veszi célba.

A határvadászszázadok – bár alkalmilag még a 90-es években is nevezték így az akkor már csak vegetáló határőrség egységeit – a kifejezés eredeti értelme szerint katonai határőrizeti szervek voltak, a támadó és védelmi jellegű háborúkban volt feladatuk – utoljára akkor jutottak nálunk érdemi szerephez, amikor Észak-Erdélyt visszacsatolták, és egy sajátos alakzatú határvonalat kellett megvédeni ellenséges környezetben, páratlanul feszült külpolitikai viszonyok között.

Jelenlegi szomszédaink közül azonban hivatalosan senkivel sem állunk haragban (perben is csak a szlovákokkal az elterelt, de a magyar kormányt láthatóan egy cseppet sem izgató Dunáért). Azt pedig talán a vajdasági magyaroktól – nem a vazallusként tartott politikusaiktól, hanem maguktól az emberektől – lenne érdemes megkérdezni, milyen érzés számukra, hogy nemsokára a szögesdrót mellett fegyveres csapatok is elválasztják őket az anyaországtól.

 

A mai hatalmasokat természetesen nem érdekli a külhoni magyarok véleménye (legfeljebb a voksa – jól jött az az egy-két százalék az újabb kétharmadhoz): amikor a belpolitikában éppen az tűnik előnyösnek, ugyanúgy tesz rájuk, mint –mondjuk – Kádárék. Ha úgy hozza a sors, hogy a felelős nemzetpolitika helyett a háborús pszichózis szítása, a kardcsörtetés és a fegyverropogtatás kínálja a nagyobb hasznot, aligha fognak habozni: sajnos a belátható közelmúltból nem nagyon tudunk felidézni olyan esetet, amikor a hosszú távú nemzeti érdek győzött volna a pillanatnyi (nem feltétlenül politikai) profitszempontokkal szemben, az ellenpéldákat viszont – az aranyáron megvásárolt gáztárolók Oroszországnak történő átjátszásától az állami monopolbevételek elkaszinózásáig – hosszasan lehetne sorolni.

Ha tehát Habony és Tsai úgy fogják megítélni, hogy az Orbán–Hende-páros terepszínű maskarába bújtatása és a déli határon történő masíroztatása több szavazatot hoz a konyhára, mint mondjuk egy közös határőrizeti stratégia kidolgozása a szomszédos Szerbiával, akkor lesz itt olyan jelmezbál, hogy még az unokáink is emlegetni fogják. És attól se tartson senki, hogy néhány kósza jogszabály – például a Magyarország által is aláírt genfi egyezmény, amely szerint a menekültek menekülés közben nem büntethetők azért, mert menekülnek – meg fogja akadályozni a kormányunkat abban, hogy néhány szerencsétlen migránst demonstratívan rabosítson, vagy rács mögé dugjon, hiszen ez az epizód is kiválóan illeszkedne a Megvédjük Magyarországot című előadásba. A közönség a lelátón boldogan tapsol majd, és közben fel sem tűnik senkinek, hogy az elfecsérelt 2000-es évek után a 2010-es éveink fele is eltűnt a lefolyóban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.