galéria megtekintése

Üzenetek Szavcsenkóval

2 komment


Poór Csaba

Valóban ők kérték, hogy az orosz elnök kegyelmezzen meg a fiuk halálában bűnösnek talált és ezért 22 év börtönre ítélt ukrán pilótanőnek, Nagyija Szavcsenkónak – mondta Vlagyimir Kornyeljuk. A férfi édesapja annak az orosz tévés újságírónak, aki kollégájával együtt életét vesztette, amikor Kelet-Ukrajnában – az ítélet szerint Szavcsenko közreműködésével – találat érte a szakadárok egyik ellenőrző pontját. Úgy gondolták, segíteniük kell az ország vezetőinek – mondta a gyászoló apa. A beszámolók pedig arról szólnak, hogy az újságírók özvegyei már március végén üzentek Vlagyimir Putyin elnöknek. Az eredmény: a múlt szerdán hazatért az ukrán pilótanő és cserébe két, Kijevben orosz felderítőként elítélt katona is. Most a kérdés az, hogy ennek milyen politikai következményei lehetnek.

Moszkva talán már sajnálja, hogy a közreműködésével faragtak nemzeti hőst a faragatlan stílusú Szavcsenkóból. Merthogy otthon az oroszok elleni harc jelképévé tették a 35 éves nőt. Ő pedig, úgy fest, komolyan is veszi magát ebben a szerepben. Azt mondta, hogy – bár nincs ilyen célja – kész az elnöki széket is elfoglalni, ha az ukránok azt akarják. És akadt kijevi elemző, aki tényleg a régi politikai garnitúra alkalmasságát megkérdőjelező, potenciális kihívót látja benne. Olyat, aki nemcsak az eredmények híján folyamatos tekintélyvesztéssel küzdő államfőre, Petro Porosenkóra jelenthet veszélyt, hanem még a fogsága idején őt a pártja képviselőjeként a parlamentbe, vagyis a politika színpadára emelő Julija Timosenkóra is.

A megnyilatkozásai alapján nehezen megzabolázhatónak tűnő Szavcsenko egy szélsőséges nacionalista önkéntes alakulat tagjaként szolgált Kelet-Ukrajnában. Így a kezdődő politikai karrierje akár a legutóbbi választásokon háttérbe szorított radikális nemzeti erők megerősödését is hozhatja Ukrajnában, amit Moszkvában talán nem is bánnának különösebben. Kijevben ugyanis – a Nyugat minden igyekezete ellenére – nagyon hosszú és nagyon fájdalmas folyamat árán van esély (ha van egyáltalán) a normálisra legalább emlékeztető hatalmi-kormányzási rend kialakítására. És ebbe a vajúdásba Moszkva szerint valószínűleg még a szélsőjobb ideiglenes megerősödése is belefér. Például azért, mert az csak alátámasztaná azokat az érveket, amelyek a Krím bekebelezését éppen a barna árnyalatú politikai erők előretörésének veszélyével indokolták.

 

A Nyugatnak a Kreml azt üzeni, hogy Szavcsenko elengedésével gesztust tett, amire választ vár, az otthoni közvéleménynek pedig azt, hogy sehol sem hagyja cserben az oroszokat: lám, kimenekítettek két elítéltet Ukrajnából is. Igaz, az a csend, amivel fogadták őket, csak erősíti a gyanút, hogy Jevgenyij Jerofejev és Alekszandr Alekszandrov tényleg a katonai hírszerzésnél szolgál(t), vagyis – minden moszkvai tagadás ellenére – nagyon is jelen lehettek/lehetnek Kelet-Ukrajnában orosz reguláris erők.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.