galéria megtekintése

Útszélen az elnökkel

1 komment

Király Zoltán

November 6-án több ezren búcsúztatták az Óbudai temetőben a Magyar Köztársaságot tíz esztendőn át elnöklő Göncz Árpádot, az embert. Több ezren egy szál virággal, én ezzel az írással.

Mint a térség országgyűlési képviselője meghívtam az államfőt Mórahalom centenáriumi ünnepségére 1992 májusában. Eljött, szólt. Emberien. Szeretetteljesen. S amikor indult vissza Budapestre, rám kérdezett: „Hogy s mint vagy?” „Vonattal jöttem, s úgy is megyek” – volt a válaszom. „Tudod mit? Gyere velem, menjünk együtt haza” – mondta az elnök. Nem utasítottam vissza, mert őszinte volt az ajánlata.

Elindultunk az elnöki kocsival Budapestre, a régi E5-ösön. S talán úgy Kistelek után – nem tudom már igazán, melyikünkre – rájött a kis szükség. Megálltunk az elnöki kocsival az út szélén, s mindketten az őrezred testőreinek egyikével együtt bevonultunk az útszéli rekettyésbe. Elintéztük a dolgunkat.

 

Visszaülve a kocsiba, elkezdtem kacarászni. „No, mi az a mulatság, Zoli?” – kérdezte az elnök. „Hát, az igazság az, hogy felrémlett bennem egy régi fotó: »Kedves Vezetőnk«, Rákosi elvtárs áll a búzamezőben, morzsolgatva egy kalászt.” Göncz Árpád elhúzta kissé a száját, és azt mondta: „Persze, végtére is mindannyian természeti lények, emberek vagyunk.” Majd huncut szemével rám nézett, s tettetett szigorúsággal kérdezett: „Te, Zoli, megvan még a maradék hajam?”

Isten Önnel, Elnök Úr!

A szerző volt országgyűlési képviselő

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.