galéria megtekintése

Utóvéd

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 30. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

A rendszerváltásnak rengeteg vesztese van – a nyerteseket sokkal könnyebb lenne összeszámolni –, de „osztályszinten” valószínűleg a munkajövedelemből megélni kényszerülők veszítettek a legtöbbet: nagyjából másfél millió munkahelyet, a munkavállalói jogok jelentős részét, fokozatosan a biztosítási alapú munkanélküli-ellátást is, a termelékenységgel és az árakkal nagyjából együtt mozgó, legalább a lassú felemelkedés esélyét biztosító bérrendszert meg a biztos nyugdíj ígéretét.

Az általános és most már a dolgozók között is tömeges elszegényedés nem egyedül és nem elsősorban a szakszervezetek felelőssége (az úgynevezett rendszerváltó elit nagyobbik része sokat tett érte, hogy se a munkavállalói érdekképviselet, se a sajtó ne tudja hatékonyan kontrollálni az átmenetet), de aligha jöhet olyan kor, amely erre a negyedszázados érdekvédelmi teljesítményre büszke lesz: sokszor árulás, elvtelen kollaboráció és üzemszerű tétlenkedés is kellett hozzá, hogy idáig jussunk.

A rendszerváltást követő negyedszázadra visszanézve még csak az sem jelenthető ki, hogy az érdemi érdekvédelem legalább ott megmaradt, ahol az adott szakma – jellemzően a közszolgáltatások területén – jellege magától is biztosította az erőt, vagyis a zsarolási potenciált a politikával szemben. Egy általános vasutas-, pedagógus- vagy egészségügyi sztrájkba az egész ország beleremegne, hármójuk összefogásával pedig hegyeket lehetne megmozgatni, de ilyesmire, azaz országos szakszervezeti összefogásra sosem került sor. A magukra hagyott egészségügyiek ma is inkább a lábukkal szavaznak, az oktatóknak nemrég a hallgatók adtak leckét bátor kiállásból, a vasutasok legütőképesebbnek gondolt embere pedig most épp a negyvenévnyi szolgálat után járó nyugdíjat próbálja kiharcolni – eddigi életműve ismeretében részben talán saját magának.

 

Amúgy az egészségügynek, az oktatásnak, sőt valószínűleg a kőfaragóknak és balett-táncosoknak is megvannak a saját, gyakran inkább az önérdek-érvényesítésben erős szakszervezeti káderei. Nem kell túl nagy tehetség annak megjóslásához, hogy a munkaharc fő hadszíntere a következő években mégis a legszélesebb csatamezőn, a nyugdíjügy vidékén lesz. Ez azonban inkább csak levezetés: a jövő (nem csak a szakszervezeteké) most már nem a nyugdíjba készülő, az eredménytelenség ellenére évtizedeket a csúcson töltő vezetőkön múlik, hanem az utánuk jövőkön – feltéve, hogy léteznek.

Az új érdekvédőknek egy olyan nemzedékbe kellene reményt önteniük, amelynek tagjai – még ha van is munkájuk – csupán egyetlen dologban lehetnek biztosak: azok, akiknek az ő nyugdíjjárulékukat kellene majd befizetniük, egyharmadnyival kevesebben vannak náluk, és jelentős részben nem is idehaza kívánnak járulékfizetővé válni. A matematikailag biztosra vehető nyugdíjcsőd persze megint nem a szakszervezetek sara: ők csak a hallgatásukkal, meg olykor a demagóg, sehova nem vezető ötleteikkel tették hozzá a magukét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.