galéria megtekintése

Ütött az óra

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 28. számában
jelent meg.

Vera Jourová
Népszabadság

Világszerte folyamatosan bukkannak fel újabb és újabb technológiák: az óriási méretű adathalmazok, a felhőalapú számítástechnika és az internet ma már életünk részét képezi.

De felkészültünk vajon erre? Az új digitális technológia nem ismer határokat, törvényeink azonban igen.

Ha maximálisan ki akarjuk használni az európai digitális egységes piac kínálta lehetőségeket, késedelem nélkül be kell vezetnünk az új adatvédelmi szabályozást. A polgárok és a vállalkozások már egyaránt várják ezt a reformot.

 

Mindenki aggódik személyes adatai védelme miatt – ki tudja, naponta hányszor osztják meg kereskedelmi célokra az okostelefonunkról nyert adatokat? A vállalkozások számára is fontos kérdés ez: szigorúan ügyelnek ügyfeleik adatainak biztonságára, hogy kiérdemeljék vásárlóik bizalmát. A lakosság és az üzleti vállalkozások számára csakis e feltételek biztosítása teszi lehetővé az internet és az új technológiák biztonságos használatát. Ezért tett javaslatot az Európai Unió az 1995-ös adatvédelmi szabályok naprakésszé tételére. A Juncker-bizottság elsődleges prioritásnak tekinti az európai polgárok adatai biztonságának garantálását a digitális korban, és ezért kiemelten törekszik a digitális egységes piac megfelelő feltételeinek megteremtésére.

Az Európai Parlament 2014 márciusában túlnyomó többséggel támogatást szavazott a bizottság adatvédelmi reformjának. A labda most a tagállamok térfelén van. A tagállamok között máris megállapodás született a reform alapvető elemeiről. Megegyeztek például abban, hogy az uniós jogszabályok minden olyan vállalkozásra érvényesek lesznek, amelyek európai fogyasztóknak kínálnak árukat vagy szolgáltatásokat, függetlenül attól, hogy szervereik Európában vannak-e. A következő lépés a tárgyalások sikeres lezárása lesz 2015 végéig.

Adatvédelmi reformunk keretében javaslatok születtek a rendészeti és büntető igazságszolgáltatási szervek közötti, Európán belüli adatcserére vonatkozó új szabályokra is. Ez kiemelten aktuális kérdés, különösen a közelmúltbeli párizsi terrorakciók fényében. Szeretném, ha folytatnánk, sőt megerősítenénk az európai bűnüldözési együttműködést. Ehhez olyan szilárd adatvédelmi szabályokra lesz szükség, amelyek tovább fokozzák a kölcsönös bizalmon alapuló együttműködés hatékonyságát.

Egyre inkább kapcsolatoktól átszőtt világunkban kulcsfontosságú, hogy Európán kívül is gondoskodjunk az adatok védelméhez való jog érvényesítéséről. Biztosítani fogom, hogy az Egyesült Államokkal kötött „védett adatkikötő” egyezményünk (amely lehetővé teszi, hogy uniós vállalkozások kereskedelmi információkat adjanak át azoknak az amerikai vállalkozásoknak, amelyek betartanak bizonyos adatvédelmi elveket) valódi biztonságot garantáljon. Folytatni fogom az Egyesült Államokkal megkezdett, a bűnüldöző hatóságok közötti adatcserékre vonatkozó adatvédelmi szabályokra irányuló tárgyalásokat is, hogy az uniós polgárok az amerikai bíróságokon is érvényesíthessék az adatvédelemhez való jogukat.

Nem szabad hagyni, hogy a biztonsági és üzleti megfontolások miatt az alapvető jogok sérüljenek, sőt arra kell törekedni, hogy ezek erősítsék egymást. Az adatvédelmi reform terén meg kell találni a megfelelő egyensúlyt: egyfelől gondoskodni kell a polgárok védelméről, és lehetővé kell tenni számukra, hogy szabadon rendelkezzenek személyes adataikkal, másfelől biztosítani kell a véleménynyilvánítás és a sajtó szabadságának védelmét is, és a vállalkozások számára kiszámítható feltételeket kell teremteni a digitális egységes piacon.

Minél hamarabb le kell zárnunk a reformterv kapcsán folyamatban lévő tárgyalásokat, és meg kell kezdenünk az új szabályok végrehajtását. Ütött az óra!

A szerző a jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős uniós biztos

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.