galéria megtekintése

Ütközés

1 komment


Doros Judit

Korán kelt. Először a rádiót kapcsolta be, ahogy mindig is szokta, de néhány perc múlva áttekerte a szlovák zenecsatornára. Megnyugtatta, hogy nem érti a szöveget, most a hideg is kirázta volna attól, ha meghallja: „hogyan tudnék élni nélküled, hisz rólad szól az élet, és az, ami nélküled lehet, nem kell sosem...”

Elővette a macska konzervjét a hűtő alsó polcáról. Beleszagolt, aztán elolvasta, hogy májas. Lehetett volna lazacos is, egyre megy, ugyanolyan illata van mindegyiknek.

Eszébe jutott, hogy az asszony milyen jól készítette a házi májast. Csak lustán feldobott fél kiló zsírt egy kiló csirkemájjal meg néhány fej hagymával, aztán egy óra múlva botmixerrel összeturmixolta, a tetejére egy kis olvasztott vajat öntött, és hagyta kihűlni. Másnap reggel jó falusi kovászolt kenyérből pirítóst sütöttek mellé a sparhelten, s úgy ették, mintha a legjobb francia bisztróban falatoztak volna ­foie gras d’oie-t, aszpikos körtezselében.

 

Az asszonynak volt a mániája, hogy francia szavakat használt. Neki édesmindegy volt, csak beszéljen, mondhatta volna hottentottául is, hogy „bundás kenyér”, akkor is elolvadt volna minden szavától. Nem értette, hogy érzelmei miért­ erősödnek az idő múlásával fordított arányban, nem ő akarta, nem tehetett róla, bár most utólag visszagondolva talán boldogabb lenne, ha belőle is kikopott volna a szerelem.

– Van, amiről nem mi döntünk, és van, amiről igen – mormogta, miközben komótosan kanalazta a macska táljára a kockákra formázott szaftos., májasnak nevezett eledelt.

Kiment az újságért a kapuhoz. Beleolvasott, s arra gondolt, vajon melyik rovatba kerülne a mamlasz férj története, akit a helyközi járat sofőrjével csalt a felesége, miközben otthon édes francia szavakat duruzsolt a pirítós meg a házi májkrém mellé. Hogyan kezdődik egy ilyen történet? Összeér a kezük, amikor a nő odanyújtja a négyszázötven forintot, s az érintés mintegy villámcsapásként suhan át mindkettőjükön? Az asszony hazamegy, Aznavourt tesz a lemezjátszóra, s átszellemülten libben át a szobán térd fölött végződő „té” vonalú szoknyácskájában, amelyik szépen rejti kissé telt csípőjét? S egy napon majd üres ruhásszekrények, árván maradt piperés asztalkák és tátongó cipőspolcok jelzik a folytatást, meg a falu népének szánakozó tekintete.

A „kis színes” oldalra lapozott. Hány sor lesz vajon másnap, hogy egy férfi a délutáni órákban iksz és ipszilon helyiség között félúton régi Pannónia motorjával egyenesen nekirohant a menetrend szerint épp arra közlekedő helyközi járatnak. Féknyomokat nem találnak majd az úton, a halálos közlekedési baleset okát pedig szakértők bevonásával vizsgálják. Szerencse a szerencsétlenségben – jegyzik majd meg a bűnügyi hírben –, hogy a sofőrnek és az utasoknak a rémületen kívül nem történt bajuk, a közlekedési cég pedig mentesítő járattal gondoskodott arról, hogy mindenki épségbe hazajusson.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.