galéria megtekintése

Útikalauz modern randevúkhoz

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 19. számában
jelent meg.


Doros Judit
Népszabadság

Kaptam egy hivatalos levelet, tekintélyes mobilcégtől. Azt írták, segítenek eligazodni a modern randevúzgatás szövevényes hálójában. Jól teszik. Ebben a szövevényes hálóban magam is kiszolgáltatott pókvacsora lennék, szárnyát kétségbeesve rebbentő zsákmánylégy, így aztán jobb, ha közelébe sem megyek efféle útvesztőknek. Meg aztán van is kivel megosztanom a paprikás krumplit, bort se üres pohárhoz koccintok, hogy egyéb összecserdülésekről itt most több szó ne is essék.

Hanem a célcsoport tagjai, akiknek a „Modern randikalauz” szól, nagy bajban lehetnek, ha már pontokba kell szedni, mit csináljanak kütyüjükkel szerelmetes vacsorán. „Ha párod beleegyezik, hogy elővedd a telefonod, például azért, hogy képet készíts róla, vagy megmutasd a családtagjaidat, kisállataidat, nyugodtan előbújhat a kis digitális kedvenc a táskádból, vagy a zsebedből. (...) Tarts szemkontaktust, és felejtsd el a telefon nyomkodását, hadd érezze kedvesed, hogy most ő a legfontosabb Neked. (...) Üzenj kedvesednek telefonon, mondd el, milyen jól érezted magad a találkozón, küldj neki virtuális képeslapot. Éreztesd vele, hogy folyton ő jár az eszedben” – sorjáznak a praktikus tanácsok.

Nagyanyám padlásán jártam nemrég. Döngölt padlójú, besüppedős. Az elmozdult palacserepeken itt-ott beszűrődött a nap, a fénycsóvában sajátos ritmus szerint táncoltak a cipőm verte porszemek. Összekötött régi napilapok tetején szilvalekváros köcsögök trónoltak, karcsú fogantyújú babakocsiban több generáció kopott gyerekcipői kavarodtak egymásba. A vaskampókra akasztott rúdon láttam magam előtt a száradó füstölt kolbászokat, oldalszalonnákat, s a sonkát, amiből a bableveshez olykor lekanyarítottak egy-egy darabot. Hűlt helyükön még az illatukat is éreztem.

 

Egy félig mállott papírdobozban képeslapokat, megsárgult leveleket találtam. Többségük üdvözlőlap, Gyuláról, Szegedről, sőt a közeli Lillafüredről is. „Kedvesem, tudatom veled, hogy jól vagyok, az időjárás kellemes, már csónakáztunk a tavon.” Vagy „Üdvözletünket küldjük a Balatonról, kár, hogy ti nem lehetettek itt, ölelünk, csókolunk.”

Rózsaszín szalaggal átkötött csomagban csupa egyforma borítékokat találtam. Míves, mérnöki formák, ugyanúgy dőlt minden betű, egyformán kanyarodott az „s”. A címzett bizonyos Cs. Melánia úrhölgy.

– Tegnap órákig álltam az ablaka előtt. Maga odabent kacagott, én idekint vacogtam. De édes hangja melengette szívem, nem panaszkodom.

– Kertjéből virágot csentem a minap. Tudom, hogy Ön is érintette szirmait. Imakönyvemben préselem, szent helyen őrzöm, míg újra láthatom.

– A fűszeresnél jártam tegnap. Almát vettem, mert orcájának pírja tükröződött rajta vissza.

Aláíróként mindenütt egyetlen betű szerepelt: „J.” János-e vagy József, sosem derül ki, meghalt már mindenki, aki a titkot megfejtené. De érzem, hogy fess úr lehetett, akinek minden útmutató és jó tanács ellenére bizonyára eszébe sem lenne telefongombokat nyomkodni, irányított szemkontaktust tartani, pláne kisállatok fényképeit mutogatni a várva várt randevún.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.