galéria megtekintése

Úri muri

3 komment


Doros Judit

Olyan faluban nőttem fel, amelyiknek van kastélya. Szép, nagy, park felett elterülő, hegyek lábánál meghúzódó. SZOT-üdülő volt valaha, már miután kihaltak vagy elüldöztettek belőle eredeti gazdái, a grófék, akik egyike miatt ­református lett a falu egy katolikus többségű térségben. Történt ugyanis, hogy az uraság kiszeretett a feleségéből, válni akart, ám az egyház erre már nem adta áldását, pedig „nyomatékul” a gróf még egy templom építésébe is belefogott a falu közepén – legalábbis így mesélte nekünk szép emlékű történelemtanárunk, ­Gyula bácsi. – Ha nem, hát nem, vonta meg a vállát mérgesen a gróf – ­szőtte tovább a történetet akkoriban -, s fogta magát, átkeresztelkedett. Mivel pedig ura vallását abban az időben a rábízott pórnép is gyakorolta, áttért vele az egész falu, s persze „vivődött” a katolikusnak indult templomocska is, amely az édes bosszú hevében hirtelen háromszorosra terebélyesedett. Így lett nekünk akkora nagy kerek templomunk, hogy mellette aprójószágnak érzi magát még a testes harangozó is.

Sose gondoltam úgy a kastélyra, mint a jólét és a gazdagság jelké­pére. Lehetett játszani a parkjában, s ha épp nem jutott víz a köz­ségi strand medencéjébe, használhattuk az ittenit. Szilveszterkor itt mulatott a fél falu, apám az idevezető gesztenyesor fái alatt csókolta meg sihederként először anyámat, szökőkútja mellett mondta ki az igent számos unokatestvérem, s éttermében tartottuk az osztálytalálkozókat. Ha kissé hűvösen és a település fölé magasodón is, de miénk volt.

Mostanság új kastélyurak kasztja látszik épülni, mondanám, hogy boldog-boldogtalan kastélyokat vesz manapság, de az nem ­lenne igaz, inkább csak egy bizonyos kör tagjai vélik megtalálni új státusszimbólumaikat egy-egy ­félreeső, de hanyatlásában is gyönyörű barokk vagy klasszicista épületben. Most még keveset tudni arról, mit szándékoznak tenni a nem túl nagy összegekért megszerzett birtokkal, csak sejteni, hogy lesznek hamarosan pályázatok kifejezetten kastélyfelújításokra kihegyezve, s lássuk be, ezen sokkal nagyobb eséllyel indul majd az, akinek már van legalább egy ­kastélya, de még jobb, ha kettő, három vagy akár egy tucatnyi, mint akinek a portfóliójában nincs ilyenből egy sem.

 

S vajon mit kezd majd pompásan felújított kastélyával annak ­leendő ura? Belakja modern kori őrgrófként, fityulás szolgálólányokat, huszonegyedik századi Hyppolitokat vonva maga köré? Vadászatokat szervez idomított angol kopókkal? Kilovagol? Ökröt üttet, majd süttet, s hajnalig tivornyázik? Raccsolni kezd?

Új játszóterek nyílnak új uraknak. A minap két ­országgyűlési képviselő (mindkettő egyben miniszteri biztos is) sütötte el az ­egri vár ágyúját, nemrég meg egy állam­titkár öltözött harci díszbe, hogy visszaidézze a középkori lovagi tornák hangulatát.
Nagyméltóságú vagy méltóságos úrnak még nem kell őket szólítani.

Egyelőre.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.