galéria megtekintése

Üres a kocsmapult

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 13. számában
jelent meg.


Szalai Anna
Népszabadság

Tervlapok még nem landoltak ilyen hangos csattanással kocsmaasztalon. Ittasult kezek soha ilyen gyorsan nem kapkodták a bomló tekercs elől a felespoharakat. S talán azóta se beszélték meg egy település készülő rendezési tervét a helyi italmérésben. Azóta inkább kiakasztják a hivatalban, vagy közzéteszik a neten.

Így válaszolni se kell a borvirágos kérdésekre, hogy például: hogyan megyek majd ki a szőlőmbe? Nem húzhatok fel még egy ólat a kert végébe? Miért épp ott visz el az út? A vezető tervező válaszolt, egyikre a másik után. Titokban élvezte is a nagy figyelmet, örömmel követte a tervlapokon matató, repedezett bőrű ujjakat. Elvégre jó érzés, ha fontosnak tartják a munkáját, ha véleményük van róla. S ha tudja, hogy mit szeretnének azok, akiknek tervlapokra rajzolja az életét.

A rendszerváltás után nem sokkal történt mindez. Akkortájt fontosak voltak a helyi közösségek, számított, mit szeretnének. A hivatal és a képviselők is többet láttak az önkormányzatban egy munkahelynél. A jobbak alkotóműhelyként is működtek. Így volt ez például Tárnokon is. Éjszakába nyúlóan dolgoztak a település jövőjét, fejlesztéseit meghatározó rendezési terven. Az ügyintéző férje hozott be nekik vacsorát. Három körül a közelben lakó polgármester is benézett, mi történik a hivatalban ilyen kései órán.

 

Látta a lázas ténykedést, kérdezte, miben segíthetne. Egy kis desszert jólesne, felelték nevetve. S a falu feje felverte a cukrászt, aki ízibe küldött nekik sütit a javából. Akkor régen, amikor még mindenki azt hitte, más világ jön, a testületi üléseken nem szavazhatott, de meg se szólalhatott az, akinek érdekeltsége volt a szabályozásra kijelölt területen.Ma már fel se teszi az erre vonatkozó kérdést a jegyző, mert éppen az a legnagyobb hangú, akinek az ismerőse hizlaldát nyitna a tóparton. S még csak meg se döbben ezen senki.

A közjó avítt fogalom, az érdekérvényesítés – persze a saját – a trendi. Bolond, aki nem a saját gesztenyéjét próbálja kikaparni. Elvégre csak az számít, kinek mije van. Sokadrendű, hogy hogyan lett. Az se jó már, ha gondolkodnak az emberek. Csak tegyék, amit rájuk mértek. Odafent úgyis jobban tudják, hogy mi jó nekik. Odalent nem is konyítanak az efféle bonyolultságokhoz. Lám, a közmeghallgatásokon, tervismertetéseken is csupa ostobaságot beszélnek. Azt se értik, miről van szó. Igaz, nem is magyarázza el nekik senki. Jobb ez így. Kényelmesebb. Érti az, akinek dolga van vele. A vezetők meg az embereik.

Mindenki civil, de közben már senki sem az. Aki az lenne, már elszánt, hatalmon kívül rekedt harcos, akinek tüze égeti a kocsmapultot. Felfelé beszél. Őt se értik a kérges tenyeresek. A közről szóló vita, ha értük is, de nem velük folyik. A valódi civileket, az egykori cukrászokat, ügyintézőket, szőlősgazdákat és tanárembereket bedarálta a modern politikai gépezet. S velük eltűnt a hit is, hogy a népet érdekli az, ami történik vele. A kocsmapultra most nem dobnak tervlapokat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.