galéria megtekintése

Unortodox pisi

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 10. számában
jelent meg.


Fekete Gy. Attila
Népszabadság

„Aki a drogszűrést ellenzi, az tudatosan vagy nem tudatosan, de végül is a drogot támogatja” – mondta Rogán Antal, amikor a Fidesz-frakció nevében támogatásáról biztosította Kocsis Máté hétszáz-egynéhányezer tinédzser, és pár ezer politikus, újságíró évenkénti nemzeti pisiltetésére vonatkozó javaslatát. Szerinte ugyanis „a kötelező drogszűréssel lehet a legjobban harcolni a drogkereskedők, a szervezett bűnözés ellen, és a kötelező drogszűrés az egyik legjobb eszköz arra, hogy megvédjük a drogtól a gyerekeinket”.

Íme, egy újabb unortodox magyar megoldás. Már megint tanulhat valamit tőlünk a világ. Egyes országok hadseregeket mozgósítanak a kábítószer-termelők és -kereskedők ellen, dollármilliárdokat költenek évekig tartó titkos nyomozásokra, kábítószer-lefoglalásokra ahelyett, hogy évente egyszer megpisiltetnék nemzetük még nem választó korú polgárait plusz az újságírókat. (A politikusokat ne vegyük komolyan potenciális páciensként sem.) Az alvilág nyomban feloszlatná magát, a kolumbiai kokainbárók, az afgán herointermelők sírva keresnének új piacokat maguknak.

Persze még az sem biztos, hogy Kocsis Máté ötlete úgy valósul meg, ahogy azt elsőre papírra vetették. Elképzeléseik szerint például inkább csak a szülők kaphatnák meg a drogteszt eredményét. Csakhogy ha a teszt pozitív, a vizsgálóknak hivatalból értesíteniük kell a rendőrséget. Viszont, mondják, nem a büntetés a cél, és nem is akarják módosítani a drogszűrés miatt a törvényeket. Anélkül azonban jogszerűtlen lenne, hogy csak a szülők értesüljenek a gyerek pozitív drogtesztjéről. És a 14. életévüket betöltött lebukottak számára a hatósági eljárás elkerülése sem lehetséges. Persze lehet módosítani a Btk.-t, de akkor milyen prevenciós hatása lesz a szűrésnek, ha a pozitív teszt semmiféle következménnyel nem jár?

 

És akkor még mindig ott van az alapprobléma, hogy a fiatalok által mostanság fogyasztott drogok csak a fogyasztást követő órákban, maximum egy-két napban mutathatók ki gyorstesztekkel. Szóval az egész ötlet értelmetlen és megvalósíthatatlan. De aki ezt állítja, az a drogokat támogatja – legalábbis Rogán szerint. Még akkor is, ha csak józanul belegondol, hogy hétszázezer gyerek megszűrése, azaz potenciális drogfogyasztóvá, vagyis bűnelkövetővé bélyegzése egy jogállamban már önmagában sem szép dolog. Viszont költséges. Zacher Gábor toxikológus szerint annyiba kerülne, mint a hét-nyolc legsúlyosabb betegség – a szívinfarktus, a különböző rákbetegségek és a többi – szűrése. A Fidesz-frakció szerint ez nem számít, kerül, amibe kerül, előteremtik a szükséges forrásokat.

Gondolom azért, mert nekik minden pénzt megér, hogy minél hosszabb ideig a drogszűrésről szóljon a közbeszéd, és ne a kitiltási ügy hátteréről, a korrupcióról, Rogán Antal estétől reggelre növekvő lakásáról, Lázár János órájáról vagy Mészáros Lőrinc gazdagodásáról.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.