galéria megtekintése

Uniódinók

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 04. számában
jelent meg.


Pócs Balázs
Népszabadság

A Jurassic Parkhoz hasonlította egy holland európai parlamenti képviselő az unió vezetőgárdáját. Nem éppen diplomatikus, de mindenképpen médiabarát megjegyzés – és hát, lássuk csak be, van benne valami.

Az igazi gond persze nem az EU-intézmények élén állók életkora, bár mintha összebeszéltek volna: az Európai Bizottság elnöki posztját az 58 éves Barrosótól az 59 éves Juncker veszi át, az Európai Parlament régi-új elnöke az 58 éves Schulz, az unió külpolitikai főképviselője az 58 éves Ashton, egyedül az Európai Tanácsban elnöklő Van Rompuy lóg ki a sorból a maga 66 évével. S halkan tesszük hozzá, hogy Európa „valódi” vezetője, Merkel kancellár 59 éves, akárcsak a német–francia tandem erősen lemaradó tagja, az 59 éves Hollande.

Azért találó inkább a Jurassic Park elnevezés, mert az EU-t a közvélemény és a külvilág felé képviselő vezetők tényleg a politika régimódi, oldschool világából érkeztek, és nem az a baj, hogy nem fiatalok, hanem hogy nem is fiatalosak. S miután az uniós kormányfők és pártvezérek zárt ajtók mögött, a szokásos adok-kapok játékszabályai szerint levajazták, hogy Jean-Claude Juncker legyen az Európai Bizottság következő elnöke (mert hát, izé, csúcsjelöltként és elnökjelöltként körbeportyázta már a kontinenst, mégiscsak kínos lenne lesöpörni őt a porondról), és hogy Martin Schulz maradhasson az EP-elnök (szegény, ő is csúcsjelölt volt, de a bizottsági elnöki székről lecsúszott, viszont nehogy már csak EU-biztos legyen), egyszer csak jött Matteo Renzi olasz kormányfő, és az unió soros elnökeként felszólalt a parlament strasbourgi ülésén.

 

Jött, látott, és győzött. Nem csak azért, mert egy húszassal fiatalabb a fent említett vezetőségnél. Hanem mert óriási a kontraszt. Ahogy egy francia EP-képviselő megjegyezte, megvan benne minden, ami a többiekből (a dinoszauruszokból...) hiányzik: a fiatalság, a reformokhoz szükséges lendület, az önbizalom, a közérthető beszéd és a választók támogatása. S valóban, a 39 éves olasz politikus baloldali Demokrata Pártja a hatalmon lévő európai pártok közül a legtöbb szavazatot kapta az EP-választásokon (negyvenegy százalékot).

„Ha Európa szelfit készítene, mit látnánk a képernyőn?” – kérdezte felszólalásában Renzi, aki már e kérdéssel trendi képet festett magáról. (A dinók kedvéért: a szelfi okostelefonnal saját magunkról készített fotó.) A válasz kegyetlen és pontos volt: Európa fáradt, rezignált, unott arccal nézne ránk. Találjuk meg újra Európa lelkét! – adta ki a menetparancsot az olasz fiatalember, s noha ez üres szlogen a javából, a lényeget mégis összefoglalja.

Nehéz feladat lesz. Átláthatatlan, közepesen demokratikus eljárással kiválasztott uniós vezetőknek (vigyázat, a posztok szétosztása még tart) kellene megnyerniük szkeptikus és fáradt EU-állampolgárok százmillióit. Minimum a Jurassic Park trükkjeit kellene bevetniük.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.