galéria megtekintése

Under Class

0 komment


M. László Ferenc

Mindaz, ami a 2,7 milliós hallgatóval rendelkező Class FM-mel történik, jól illusztrálja, milyen állapotban van ma nálunk a jogállam. Hónapokkal a döntés előtt arról beszéltek vezető fideszes politikusok, hogy az Orbán Viktorral szembekerült egykori gazdasági főnökük rádiójának befellegzett. Simicska Lajos ugyanis elkövette azt a hibát, hogy lelépésekor nem adta le a portán az állami segítséggel felfuttatott médiáját.

Hiába passzolta le nemrég másnak a Class ­FM-et – történetesen egy rejtélyes amerikai befektetőnek –, ez a pártvezetést nem hatotta meg: erre az ügyletre senki nem ütötte rá a pecsétet a Fideszben. Pár nappal ezelőtt a párt egyik kommunikációs szakembere arról beszélt e sorok írójának, ha a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság kedvezni fog a rádiónak, az elnök, Karas Monika jobban teszi, ha másnap elküldi a miniszterelnöknek a lemondását.

Pedig a médiahatóság függetlenségét a regnáló kormánypárt bástyázta körül 2010-ben a sokat vitatott médiaalkotmány és -törvény becikkelyezésekor. „A Hatóság önálló szabályozó szerv, amely kizárólag a törvénynek van alárendelve. (...) A Hatóság számára feladatot csak törvény, vagy törvény felhatalmazása alapján kiadott jogszabály írhat elő" – olvasható a ma is hatályos törvényben. ­Hiába a nagy függetlenség, a testület egyetlen tagja sem lázadt fel. A kiszivárgott információk szerint hétfőn konszenzusos döntést született a Class FM jövőjéről. Még az elnök, Karas Monika sem szállt szembe a pártdirektívával, pedig neki bizonyára jó emlékei vannak abból az időszakból, amikor ügyvédként Simicska lapját, a Magyar Nemzetet képviselhette.

 

De akad, aki meglepődik még ezen? Gyakorta cikkezik arról a sajtó, hogy a kormányt rendszeresen értesítik az Alkotmánybíróságról a készülő döntésekről, de még Áder János köztársasági elnök sorsáról is egyedül Orbán dönt – ahogy ezt a KDNP-s Rubovszky György nemrég kikotyogta. Persze a Médiatanács törvénytelenséget nem követett el. Sőt a 17 oldalas indoklás már-már tökéletes munka, sokadjára bizonyosodik be, hogy a szakértelem nem csak bolsevik trükk.

Hiába reménykedtek Simicska jól felkészült ügyvédei, a testület óvatosan kikerülte a jogi csapdákat. A médiatörvény megengedi a szerződés meghosszabbítását újabb öt évre. Ennek viszont feltételei vannak. Időben kell beadni az újrázás kérelmét. Ez még tavaly megtörtént. Nem lehet díjelmaradásuk – a rádió rendszeresen határidő előtt utalt. Továbbá működése során nem követhet el súlyos vagy ismételt jogsértést. De a Class FM a Médiatanács szerint többször is hibázott. A Sebestyén Balázs vezette Morning Show-ban például úgy beszélgettek szexuális témákról, hogy azzal sértették a kiskorúak jogait. Bár az indoklás felsorolja a jogsértéseket, mégsem erre alapozva utasították el a rádió kérelmét.

Nem véletlenül: van még egy feltétel. Az elmarasztalásnak jogerősnek kell lennie. És hiába ismételgeti a Médiatanács, hogy a határozatot a delikvens kézhez kapta, a jogerőre emelkedésről még Magyarországon is a bíróságok szoktak dönteni. A rádió ügyvédei pedig nem feledkeztek el a fellebbezésekről.

A testület azonban új pályázat kiírása mellett döntött. Megtehette. Moshatják a kezüket: hát nem a nyílt versenyeztetést követeli nap mint nap az ellenzék és a civilek? Majd lesz pályázat. Volt 2009-ben is, amikor még nagykoalícióban szorította ki a Danubiust és a Slágert a Fidesz és az MSZP – fittyet hányva a jogállami normákra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.