galéria megtekintése

Újraírják az eredetmítoszokat is

4 komment


Miklós Gábor

Ha a rendszernek nincs jövőképe, akkor múltképet épít magának. Ahogy azt Orwell írta az 1984-ben. „Akié a múlt, azé a jelen, akié a jelen, azé a jövő.” Itt mifelénk minden nacionalista, despotikus rezsim ezt a tanácsot követi. Lengyelországban a tavaly ősszel hatalomra jutott jobboldal igyekszik átírni az ország történelmét. A legaktuálisabb feladat a politikai hatalom eredetmítoszának átírása. Ki kell törölni például Lech Walesát, a Szolidaritás alapítóját a történetből. A kormánypárt, a PiS (Jog és Igazságosság) ideológusai most azon fáradoznak, hogyan tudnák a szmolenszki rettenetes repülő katasztrófában meghalt Lech Kaczynskit valahogy betuszkolni ebbe a történelmi pozícióba. (Pártelnök öccse, Jaroslaw ugyanis legnagyobb bánatára kimaradt a történelemből. A pártállami hatóságok nem internálták, pedig jó sokan ültek akkor hónapokat, éveket.) Walesa és társai voltak a rendszerváltás fő végrehajtói. A PiS létének alapja pedig a rendszerváltással létrejött piacgazdaság és jogállam tagadása.

A második világháború történetét bemutató, most elkészült gdanski múzeumot az aktuális hatalom utálja, mert az a lengyel tragédiát az emberiség második világháborús küzdelmeinek, tévútjainak részeként beszéli el. „Több lengyel hősiességet!” – állítólag ezt üzenték az illetékesek a múzeumba a megnyitás feltételeként. Tény, hogy a világháborút a lengyelek iszonyúan megszenvedték, hatalmas áldozatokkal és megosztottan élték túl. A PiS most teljes erővel azon van, hogy azokat a katonákat emelje hősi talapzatokra, akik a háború után tovább harcoltak a kommunista hatóságok ellen. Őket  „kiátkozott” katonáknak nevezik. Ezek a németellenes partizánok a háború alatt öltek zsidókat, a háború után pedig fehérorosz falvakat pusztítottak el, mivel azok lakóit kommunistaszimpátiával gyanúsították.

Az elmúlt két és fél évtizedben keserves tudományos munkával feltárták a történelmi szennyest is. Jedwabne és Kielce. Két szörnyű történet. Az elsőben 75 éve a lakosok lemészárolták zsidó szomszédaikat. Több mint 300 embert élve elégettek egy fészerben. A másikban, 70 éve egy kósza vérvád pogromot indított, amiben 42 ártatlan zsidót gyilkoltak le a kommunista hatóságok szeme láttára. A PiS kormány tagadni nem meri a történteket, de úgy tesz, mintha ehhez a lengyeleknek semmi közük nem lenne. A kormány oktatási miniszterét egy riporter faggatta egy magántévében. A miniszter asszony nem volt hajlandó elismerni, hogy a tettesek lengyelek voltak, viszont támadta a lengyel-amerikai kutatót, aki feltárta a jedwabnei igazságot. Radek Sikorski volt külügyminiszter azt írta a Twitteren, hogy a PiS kormányát nem véletlenül fogják hamarosan judeoszkeptikusnak címkézni. A zsidók ebben a történetben nem alanyok, hanem tárgyak.

 

A minap megkérdezte tőlem barátom, meg tudnám-e mondani, hogy a Fidesznek milyen víziója van az ország jövőjéről. Azt mondtam, hogy én ilyenről nem értesültem. Azt látom, hogy egyelőre múltat építenek maguknak. Ez történik Lengyelországban is. A lengyelek szerencséje, hogy rájuk jobban figyelnek, az ő történethamisításuk inkább része az egyetemes történelemnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.