galéria megtekintése

Ujjé, liget

5 komment

A szerk.

Orbán Viktoron, illetve a fővárosi Fidesz-fanatikusokon kívül senkinek sem tetszik a Liget projekt egy az Ipsos által készített friss közvélemény-kutatás szerint.

Ezen nem volna szabad átlépni. A miniszterelnök szerint ugyan a Várbazár a kormányzás szimbóluma, de a felcsúti kisvasút („ha támadják, meghosszabbítjuk Bicskéig") is szimbolikus értékű, ugyanúgy, mint az egyre dráguló Dagály úszópalota meg a hasonló ártendenciájú metrófelújítás.

Ám ha lesz valódi verseny az Orbán-korszak hivatalos jelképének címéért, a Liget Budapest nyer: a költségei a kezdeti 50 milliárdról mára (a budai Vár bevételével egybeszámolva) a 400 milliárdot verdesik. Modernizáció vagy értékőrzés helyett egy álmodott múltat rekonstruálna, tán épp ezért életkortól, jövedelmi helyzettől függetlenül elutasítja Budapest lakossága.

 

Ráadásul az adatfelvétel még azelőtt készült, hogy a múzeumi negyed tervére rávetült volna a Fidesz szimbólumpolitizálási guruja, Habony Árpád árnyéka: nem fog emelni a terv népszerűségén a látszat, hogy Baán László betonozott be magának egy jól fizető állami állást mindenki Árpijának vendégelésével, képszívességek tételével.

Ha a budapestiek nem hőkölnek vissza a Liget letarolásának tervétől, akkor semmitől. Tudjuk, hogy a társadalmi ellenállás ma az állami megaprojektek megvalósulásának garanciája, de azért emlékeztetnénk egy néhány évvel ezelőtti isztambuli esetre, ahol politikai földindulás lett a Gezi park széttúrása elleni mozgalomból – két keleti nyitás között érdemes eltöprengeni az ottani tapasztala­tokon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.