galéria megtekintése

Új időszámítás

6 komment


Tamás Ervin

Ha így, olimpia idején van még más izgalommal teli várakozás, az kétségtelenül  a mai napra koncentrálódik, amikor is –
a kormányszóvivő szavaival élve – új idő­számítás kezdődik: a népszavazáshoz kapcsolódva immár indul a kampány. Mert ami eddig az ügyben történt, az csupán tájékoz­tatás volt, miután tehát alaposan informáltak, következhet a mélyfúrás: ösztönzés tudásunk össznépi kamatoztatására.

E két fejezet mesterséges szétválasztása persze fölösleges, az egész csak arra jó, hogy a kampány költségei ne mosódjanak egybe a „tárgyszerű tájékoztatásra” szánt summával. Hagyjuk, hogy az eddig lezajlott agymosásnál kevés visszataszítóbb, hazugabb és hisztérizálóbb propagandalavinát próbáltak eladni hírek, plakátok, hirdetések formájában, mert ez az embert tényleg kíváncsivá teszi: mi jöhet még. (Amúgy érzékelhető menekültregiment nélkül.) Hagyjuk  a módszertani kérdéseket, hogy mennyiben alkotmányos Kolozsvárról levélben, Londonból csak személyesen szavazni, hiszen a válasz evidens. Hagyjuk, hogy a szocialisták miért későn fordulnak az ­illetékes szervhez, sérelmezve, ami mostanáig történt, amikor már startol az új ­időszámítás – eddig is tudtuk, hogy az állami kampány kormányunk erőssége. Hagyjuk, hogy mikortól, milyen módszerekkel és milyen ügyekben hantolták el Magyarországon
a népszavazás egyébként is kétélű intézményét, s milyen előre lejátszott témákban tartottak impozáns nemzeti konzultációt.

Próbáljunk a Lánczi-féle pragmatizmus útján haladni, és meglátni, hogy a hatalomnak nincs más dolga, mint körülbástyázni, megerősíteni önön hatalmát, mi több, ez a politika művészete. E nemzeti tőkét speciá­lisan értelmező időkben, amikor naponta lepnek meg bennünket megvesztegetésnek tűnő történetek, a migránsok fenyegető áradatának ébrentartása az, amely, ha nem is feledtet, de überel minden köznapi gyarlóságot. Akik a veszélyt valóságosnak tartják ugyan, de az ellene folytatott hadakozást nemtelennek, azok a kormány szemében nem tennének mást, mint idegenekkel telepítenék be hazánkat. Ettől válik még sikamlósabbá a terep, azzá minden tény, érv, adat, a fősodortól elütő történet, helyreigazítás, még akkor is, ha azt a Fidesz volt alapembere, Navracsics Tibor rebegi.

 

Kevéssé hiszek abban, amiben egyesek, hogy ez a tam-tam már kontraproduktív, trivialitása, túlzásai önleleplezőek, vagy hogy az emberek összekapcsolják mindezt a letelepedési kötvények ezer sebből vérző árusításával. Izzó vita folyik arról, mit tehet az ellenzék, bojkottáljon vagy érvénytelen szavazatra, esetleg igenre biztassa híveit, mert az igen egyenlő Európával. A zavarosban az átlagember általában megnyugtató választ keres: Európára igent mondanék, de a kényszerbetelepülőktől (micsoda szólelemény!) félek.

A közvélemény-kutatások jelzik a fő csapás helyességét, a főnök okkal remélheti, hogy  a referendum további pozícióerősítéssel jár, ami után elképzelhető, hogy rendet vág soraiban, beáldoz néhány fejet a korrupcióellenes harc jegyében. Nemzetközi felmérések szerint az idegenellenesség hazánkban rekordméretűvé nőtt, az „ismeretterjesztés” tehát eredményes, az érzelmek fellobbantását sok minden másra is lehet majd használni. Az még kérdéses, hogy a brüsszeli kurzussal szembeni állhatatos küzdelem, valamint az orosz kártya felemeli vagy még mélyebbre rántja Orbán külpolitikáját, a referendum viszont nem más, mint csupasz belpolitika.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.