galéria megtekintése

Ügyes

0 komment


Tamás Ervin

Kohn, amikor harmadszor próbál automatánál vásárolni és a gép minduntalan elnyeli az érméit, csettint egyet, s azt mondja: ügyes! Mintha mostanában ez a vicc hétköznapi valósággá válna. Az eredetileg pozitív jelentésű szó lassacskán elfoglalja az eddig tőle elválasztható társa – az ügyeskedés tartományát. Tele lettünk olyan ügyes emberekkel, akik helyzetüknél fogva hihetetlenül gyors karriereket, gyarapodást mutathatnak fel, amelyeket a közvélekedés nem tehetségüknek, teljesítményüknek tulajdonít, hanem politikai jótevőiknek.

Ők az ügyesek, mert nem elég, hogy jókor voltak jó helyen, hanem le is tudtak ott horgonyozni: tartós haszonnal jutalmazza őket az, hogy egy szűk, bár lassan táguló bizalmi körbe kerülhettek. Mindig is értékes volt a kapcsolati tőke, mostanában azonban mintha mással nem is lehetne érvényesülni. Napsütötte helyek zömmel csak a kormányzat közelében találhatók. Ennek kizárólagossága minden valószínűség szerint túlzás, mint ahogy az is, hogy a rátermettség, üzleti érzék, produkció mit sem ér, ha nem fújja hatalmi hátszél. Csakhogy az úgynevezett ügyes emberek rettentő nagy árnyékot vetnek, történeteik szinte minden más sikersztorit eltakarnak, nagy mennyiségű pénz ömlik ebbe a kitüntetett szférába, élvezői egyre-másra foglalják el a stadionokon kívüli szektorokat is. Feltűnő adásvételek, szakmai egyesületekből hirtelen kiváló, újabb, a szakmát a helyezkedéssel ötvöző egyesületek, szokatlan nagyságrendű hitelek és állami mankók, valamint milliárdos osztalékok jelzik: nem elég ügyesnek lenni, annak is kell látszani.

Időről időre azonban megszólal a viharjelző: ebből a pikszisből ki lehet zuhanni, nincs háló az ember alatt. Ettől fogva az ügyes pillanatok alatt visszavedlik ügyeskedővé, ország-világ előtt kitárva azt a szennyest, amelyet ugyanez a hatalom eddig ápolt és eltakart. Ilyenkor a laikus találgatások nem arról szólnak, hogy az illető törvényt szegett, hanem azt tippelik: milyen felsőbb aspirációknak, kéréseknek állhatott ellen, miféle érdekek keresztezhették útját, mit akarnak tőle megszerezni bizonyos erőcsoportok? Alku vagy elhullás lesz-e a mérkőzés vége, erre még az akciók durvasága sem enged mindig következtetni. A kliensépítés viszont szükségszerűen jut abba a fázisba, amikor a klientúrán belüli különbözőségek szítanak tüzet. A keletkezés okai és az oltás módszerei egyaránt konklúziókkal járnak. Az ügyeskedők ismét ügyessé válása pedig általában jelentős engedményekkel lehetséges, de előfordulhat, hogy a veszély a merszet hívhatja elő – ellenállást, táborba szerveződést, válaszcsapást. Hogy hol és mikor okozhat ez komoly üzemzavart, szintén nem tudni, de hatása, kimenetele pont a kívülállók, a kiszorultak számára lehet példaértékű.

 

Egyelőre szórványosak ennek jelei, már csak azért is, mert a támadások olyanokat érnek, akiket nem övez nagy szimpátia. A klien­túraépítés – és -leépítés – tehát lendületesen folytatódhat, különösebb óvintézkedések, elővigyázatosság nélkül. Még érvényben tehát a poén: ügyes.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.