galéria megtekintése

Üdv a klubban!

6 komment


Csepelyi Adrienn

Hazafelé tartottam a Winstonnal, ami sokkal inkább vánszorgás, mint menés, de hát az évek során hozzászoktam az egyre lassuló tempóhoz. A házunk előtt tébláboltunk vagy tíz perce, amikor három kerekesszékes lány gördült elénk. Bátortalanul megkérdezték, megsimogathatnák-e Winstont, mert egyiküknek az az álma, hogy egyszer legyen egy angol buldogja.

Rutinom van az ilyesmiben: egy angol buldoggal egyszerűen nem lehet anélkül sétálni, hogy az embert megrohannák a csodálkozó, babusgató, érdeklődő vagy értetlenkedő járókelők: és tényleg így horkol? Röfögni is szokott? Komolyan úgy eszik, mint egy malac? Egy ízben egy négyéves forma kislány szaladt oda hozzánk, hogy megsimogassa, s miután végzett, boldogan rohant vissza édesanyjához: anya, anya, képzeld, láttam egy igazi... ööö... lovat! Szóval az angol buldog: külön állatfaj.

Winston is rutinos játékos, szokás szerint nyomta a műsort, odabicegett mindhárom lányhoz, hízelgett, végül leült ahhoz, akiről kiderült, hogy kislánykora óta buldogot szeretne. A lányok – miután elmondtam, hogy Winston azért jár nehezen, mert hét csigolyájánál sérve van, és két éve teljesen le is bénult néhány hétre – elmeséltették velem az örökbefogadás történetét. Winstont december végén találták az utcán, szétfagyott tappancsokkal, csontsoványan. Megláttam a fotóját a honlapon, és tudtam: ő kell. Az orvos nem sok esélyt adott neki: kataton állapotban ült a kennelben, három napig nem is reagált a látogatásaimra. A harmadik napon aztán rám nézett a beesett szemeivel, előrevonszolta magát a rácshoz, és adott egy pacsit. Ennek tíz éve.

 

A lányok nem értették, hogy lehet kidobni egy kutyát. Nem azért, mert fajtatiszta, hanem úgy egyáltalán. Elmagyaráztam nekik, hogy mivel Winstonnak dongalába van, nem ajánlott szaporítani, így akármilyen jóképű is, értéktelen a zugtenyésztők számára. Hirtelen lefagytam, mert nem akartam tapintatlan lenni, de egyikük megszólalt:

– Szóval fogyatékos. Mint mi.

– Üdv a klubban, Winston! – mondta a másik lány, és kitört a röhögés. Winston meg, mint aki megértette, hogy bevették a klubba, egyre önfeledtebben törleszkedett mindhármukhoz.

A lányok ezután azt akarták tudni, mégis miért fogadtam örökbe egy mozgássérültet. Nem tudtam válaszolni. Annyit sikerült kiböknöm: én nem egy mozgássérültet fogadtam örökbe, hanem Winstont, akinek történetesen mozgásszervi problémái vannak. A három lány rám nézett, és két másodpercnyi csend után egyszerre annyit mondott:

– Köszönjük.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.