galéria megtekintése

Tyúkok a szemétdombon

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 14. számában
jelent meg.

Népszabadság

A cím kicsit durvának tűnhetne egy férfi tollából, de egy nőéből talán megengedhető, a mondanivalót viszont jól kifejezi.

Arról van szó, hogy a Klubrádió egyik betelefonálója – egyébként férfi – azzal az ötlettel állt elő, hogy a következő választásokon véleménye szerint egy csupa nőből álló kormányt ígérő ellenzéki összefogás sikerrel léphetne fel a Fidesz ellenében. Konkrét személyeket is említett: Vadai Ágnest, Kunhalmi Ágnest, Szabó Rebekát, Szabó Tímeát, akiket ő mind szívesen látna miniszterként, és valakit közülük miniszterelnökként. Segítőik között lehetnének persze férfiak is, de az első vonal mindenképp többségében nőkből kéne hogy álljon.

A gondolat valóban érdekes. Figyelemre méltó, hogy az említett nők mind különböző párthoz tartoznak, az ellenzékkel szimpatizálók többségéből viszont valószínűleg egyik név sem vált ki heves, elutasító indulatokat. Ez jó alap lenne egy összefogáshoz, ugyanakkor a jelenlegi eltérő pártkötődések nyilvánvalóan akadályt is jelentenének. Mi lenne a megoldás? Egy női párt? Ez elég furcsán hangzik, nem tűnik jó ötletnek. Ésszerű javaslat egyelőre nincs, de nem is okvetlen kell még, hogy legyen.

 

Egyre elfogadottabb az az álláspont, hogy a nők részvétele a közéletben rendkívül előnyös: empátiájuk, kompromisszumkészségük a politikát a kemény érdekütköztetésektől a szelídebb, emberségesebb megoldások felé tereli. Írtak erről már sokan, nemigen lehet ebben semmi újdonságot mondani. Van viszont egy másik szempont a betelefonáló érdekes ötlete mellett, és nem tudom, hogy ez eszébe jutott-e már valakinek.

Először is, szögezzük le, hogy a felsorolt nőket alkalmasnak gondolom egy ország vezetésére – e nélkül nem is lenne miről beszélni. Ha ismerik saját képességeiket, korlátaikat, és tisztességesek – annak gondolom őket –, feltehetőleg meg tudnának birkózni a feladattal.

Azzal, ha kijelentenénk, ha elfogadnánk, hogy Magyarország következő kormánya – ellenzéki győzelem esetén – többségében nőkből áll majd, és a miniszterelnök feltétlenül nő lesz, bizonyos nagy ambícióval rendelkező férfiak kicsit hátrébb szorulnának. Akik eddig nem tudtak volna egy vetélytársat elfogadni a miniszterelnöki székben, mert mindenképp ők akartak lenni a kakasok a szemétdombon, most be kell lássák, hogy ezúttal nem ők lesznek. Ezt a helyzetet nem vereségként fogják megélni, hanem egy számukra szerencsétlen körülmény eredményeként, amire nem volt ráhatásuk – arról nem tehetnek, hogy történetesen férfinak születtek. Attól még tarthatják magukat továbbra is a legrátermettebbnek, belevethetik magukat a politikába, hogy ezt be is bizonyítsák, másodvonalból segítve a kormány munkáját. Ami viszont ezzel értelmét veszti, az a másik öncélú lejáratása.

Meggyőződésem, hogy az ellenzéki összefogás egyik fő gátja az ilyen egyéni ambíciók voltak, a kiskakasok a szemétdombon. A választók számára ez érthető módon nem volt rokonszenves, csak abban nem volt egyetértés, hogy kit utáljunk és kit szeressünk, így a szavazatok megoszlottak.

A felsorolt nőket talán nem utálja senki, mert nem vettek részt az ilyen csatározásokban, és azt remélem, hogy ők – a férfiakkal ellentétben – inkább hajlandók megegyezni, alávetni egyéni ambíciójukat a közösség érdekének. Nagyobb eséllyel jöhetne létre így egy valódi ellenzéki összefogás, amely véget vethetne a Fidesz ámokfutásának. Nem tudom, hogy a betelefonáló hogyan gondolta ezt, de felteszem, hogy egyszeri megoldásként, és nem úgy, hogy ezentúl minden kormány csupa nőből álljon.

R. Cseresnyés Mária

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.